KVR-urakka eli kokonaisvastuurakentaminen

rakentamisen toteutusmuodot

KVR-urakka eli kokonaisvastuurakentaminen

KVR-urakka eli kokonaisvastuurakentaminen

KVR-urakka on hyvä vaihtoehto, kun vaatimukset ovat selvät ja ratkaisuja voidaan kehittää. Olennaista on tilaajan vaatimusmäärittely. Tilaaja ei saa, tai tämän ei kannata, suunnitella hanketta liian pitkälle. Yleensä tonttitiedot, tilojen vaatimusten kuvaus ja ehkä hyvin karkea arkkitehdin viitesuunnitelma mahdollistavat parhaan KVR-tarjouksen. Näin tarjoava taho joutuu ja toisaalta saa miettiä parhaan ratkaisun suhteessa tilaajan toiveisiin ja toisaalta peilaten itseltä löytyviin parhaisiin kokemuksiin ja oppeihin. KVR:ssä täytyy muistaa, että toteuttaja kantaa suunnitteluvastuun. Näin ollen tilaaja tai hänen edustajansa eivät voi määritellä teknisiä ratkaisuja vastuunkantajan puolesta.

KVR-urakkamuotoa voidaan soveltaa monin tavoin. Nykyään myös erilaiset yhteistoiminnalliset elementit ovat tulleet osaksi KVR-urakkaa. Esimerkiksi julkisissa hankinnoissa voi olla suunnitelmien kommentointikierroksia ennen lopullisen tarjouksen jättöä. Yksityisissä hankkeissa esimerkiksi hankekehitysvaihe voidaan toteuttaa avoimesti open books -periaatteella, jolloin tilaaja voi hyötyä sekä vuorovaikutteisesta kehittämisestä että taloudellisesta turvasta myöhemmin toteutuksessa.

Toteutamme asunto– ja toimitilojen uudishankkeita KVR-urakalla. Tämän mahdollistaa vahva suunnittelu- ja ratkaisukehitysosaaminen ja esimerkiksi asuntorakentamisen asuntokirjasto kehittyvine teknisine ratkaisuineen tai pitkään toteutettu pysäköintilaitosten konsepti. Esimerkkejä KVR-toteutuksista ovat DHL Bastukärr -logistiikkakeskus, Morgan Stanleylle rakennettu As Oy Kokkovuori, Avaralle Pasilaan toteutettava Hexacon-asuntohanke, Espoon kaupungin Kivenlahden pysäköintilaitos ja VAV Asuntojen Myyrmäentie 2.

Plussaa

  • Tilaaja saa takuulla taloudellisti hyvän ratkaisun, kun markkinat miettivät tuottavimman tavan täyttää asetetut vaatimukset.
  • Projektinjohdollisesti kevyempi tilaajan suuntaan, sillä suunnittelu ja rakentaminen ovat yksissä käsissä.
  • Tilaajan riskit on hyvin rajatut.
  • Toteuttaja pystyy käyttämään hyödyksi parhaiksi toteamiaan ratkaisuja.

Miinusta

  • Tilaajan vaikutusmahdollisuudet lopputulokseen eivät ole yhtä hyvät kuin muissa urakkamuodoissa.
  • Vuorovaikutteisen suunnittelun ja ratkaisukehityksen puutteellisuus.

Jokaiselle urakkamuodolle on paikkansa. Tutustu myös muihin urakkamuotoihin laajemmassa blogitekstissämme:

Kuulemme ja vaihdamme mielellämme ajatuksia kanssanne eri urakkamuotojen toimivuudesta eri tyyppisissä hankkeissa. Lataa myös menesty rakennushankkeessasi -oppaamme, josta löydät vinkkejä sekä kokemuksia rakennushankkeiden menestyksekkäämpään läpivientiin.

Ota yhteyttä niin jutellaan lisää mikä toteutusmuoto sopisi parhaiten teidän hankkeeseenne

Lauri Kaunisvirta

Johtaja | Asiakkuudet ja myynti

+358 44 564 4872 lauri.kaunisvirta@fira.fi

Tutustu KVR-hankkeisiimme

Katso kaikki ajankohtaiset

Menesty rakennushankkeessasi

Kokemustietoa rakennuttajille, suunnittelijoille ja rakentajille