Oppimisympäristöt Toimitilarakentaminen

Myllypuron kampus – Stadin ammatti- ja aikuisopisto

Myllypuron kampus

Tilaaja

Helsingin kaupunki

Vuosi

‍6/2021-8/2023

Laajuus

9700 brm²

Sijainti

Helsinki

Pääsuunnittelija

P&R Arkkitehdit

Urakkamuoto

KVR-urakka

Uuden sukupolven oppimisympäristö
tulevaisuuden tekijöille

Fira toteutti Stadin ammatti- ja aikuisopiston Myllypuron kampuksen elinkaarihankkeen yhdessä Caverionin kanssa. Kampus on laajuudeltaan noin 9 700 bruttoneliömetriä.

Palkittua osaamista

Myllypuron Kampus ylsi jaetulle 2. sijalle vuotuisessa RIL-palkintotilaisuudessa.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz painotti tilaisuuden gaalapuheessaan, että käyttäjät ja rakentajat ovat olleet hankkeessa samaa joukkuetta. Käytännössä kohde on toiminut myös rakennusalan opiskelijoiden oppimisalustana.

”Se näkyy niin rakentamisen ja suunnittelun läpiviennissä kuin valmiissa rakennuksessa. Rakennuksesta tulee laboratorio – oman kädenjäljen näyttämö ja uuden oppimisen paikka.”

Kampus toteutettiin elinkaarihankkeena yhteistyössä Caverionin kanssa

Fira vastasi uudisrakennuksen suunnittelusta ja rakentamisesta ja Caverion talotekniikan kokonaistoimituksesta suunnitteluineen. Rakennus valmistui kesällä 2023, minkä jälkeen Caverion vastaa 20 vuotta kiinteistön huollosta ja kunnossapidosta sekä tavoitteen mukaisesta energiankulutuksesta. Kyseessä on Suomessa ensimmäinen elinkaarimallilla toteutettu ammattiopisto.

Stadin ammatti- ja aikuisopiston Myllypuron kampuksella opiskellaan rakennus- ja talotekniikkaa. Tärkeä osa hanketta oli oppilaiden osallistaminen rakennusvaiheeseen sekä rakennuksen toimiminen osana oppimisympäristöä. Opiskelijat pääsevät perehtymään tietomallin avulla esimerkiksi rakennus- ja talotekniikan järjestelmiin, jotka ovat osin näkyvissä myös lasiseinien takana.

Rakentamiseen käytettävissä materiaaleissa on panostettu niiden pitkäikäisyyteen sekä ylläpitoon ja valituissa ratkaisuissa on pyritty huomioimaan ammattioppilaitoksen toiminnan asettamat vaatimukset materiaalien kestävyydelle.

Rakennus suunniteltiin ja toteutettiin A-energialuokkaan ja suomalaisen RTS-ympäristöluokituksen 4 tähden tasoon. Kiinteistön teknisten järjestelmien energiatehokkuus on korkeaa tasoa ja yli 15 % kiinteistön kokonaisenergiantarpeesta tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä. Rakennuksessa on viherkattoja ja energiantuotannossa käytetään myös aurinkosähköä ja lämpöpumpputekniikkaa.

Kampus kohosi rakentajilta rakentajille

Stadin ammatti- ja aikuisopiston Myllypuron kampuksella opiskellaan rakennus- ja talotekniikkaa. Tilojen valmistuttua noin 1 100 opiskelijaa aloitti siellä rakennusalan tai talotekniikan perustutkintoon tähtäävät opintonsa. Tärkeä osa hanketta oli oppilaiden osallistaminen rakennusvaiheeseen sekä rakennuksen toimiminen osana oppimisympäristöä. Opiskelijat pääsivät perehtymään tietomallin avulla esimerkiksi rakennus- ja talotekniikan järjestelmiin, jotka ovat osin näkyvissä myös lasiseinien takana.

– Opiskelijat ovat päässeet osallistumaan rakennustöihin alkuvaiheen perustustöistä alkaen aina sisävalmistusvaiheen töihin asti ja mukana ollut kaiken kaikkiaan nelisenkymmentä rakennus- ja talotekniikan alan opiskelijaa. Niin opiskelijoiden kuin työelämän kumppaneiden palaute on ollut myönteistä ja rohkaisevaa”, kertoo rakennusalan opettaja Veli-Pekka Natunen.

– On ollut ilo tarjota työskentelymahdollisuuksia nuorille työntekijöille ja näin auttaa heitä opintojen suorittamisessa. Työskentely oikeassa ympäristössä on asia, jota opiskelijat ennen kaikkea arvostavat. Olemme myös itse saaneet apua ja lisäkäsiä monenlaisiin töihin, kertoo Firan vastaava työnjohtaja Mika Myllymäki Myllypuron kampuksen työmaalta.

Tässä on syntynyt uraauurtava hieno rakennus, jonka suunnnittelussa ja rakentamisessa käyttäjät olivat mukana. Se näkyy niin rakentamisen ja suunnittelun läpiviennissä kuin valmiissa rakennuksessa. Rakennuksesta tulee laboratorio – oman kädenjäljen näyttämö ja uuden oppimisen paikka.

Anders Adlercreutz, Eurooppa- ja omistajaohjausministeri

Asiakastyytyväisyys

63

NPS

4,1/5

Helppous ja vaivattomuus

4,1/5

Kokonaistyytyväisyys

Tila

1 Suunnitteilla
2 Rakenteilla
3 Valmistunut

Jaa referenssisivu

Voimmeko olla avuksi teidänkin toimitilahankkeessa?

Ota yhteyttä niin jutellaan lisää!

Henri Mämmi

Henri Mämmi

Johtaja | Toimitilarakentaminen

+358 50 346 9076 henri.mammi@fira.fi

Voit myös jättää meille yhteystietosi ja lyhyet lisätiedot niin olemme sinuun pian yhteydessä.