Oppimisympäristöt Toimitilarakentaminen

Myllypuron kampus – Stadin ammatti- ja aikuisopisto

Myllypuron kampus

Tilaaja

Helsingin kaupunki

Vuosi

‍6/2021-8/2023

Laajuus

9700 brm²

Sijainti

Helsinki

Pääsuunnittelija

P&R Arkkitehdit

Urakkamuoto

KVR-urakka

Uuden sukupolven oppimisympäristö tulevaisuuden tekijöille

Fira toteutti Stadin ammatti- ja aikuisopiston Myllypuron kampuksen elinkaarihankkeen toteuttamisesta yhdessä Caverionin kanssa. Kampus on laajuudeltaan noin 9 700 bruttoneliömetriä.

Fira vastasi uudisrakennuksen suunnittelusta ja rakentamisesta ja Caverion talotekniikan kokonaistoimituksesta suunnitteluineen. Rakennus valmistui kesällä 2023, minkä jälkeen Caverion vastaa 20 vuotta kiinteistön huollosta ja kunnossapidosta sekä tavoitteen mukaisesta energiankulutuksesta. Kyseessä on Suomessa ensimmäinen elinkaarimallilla toteutettava ammattiopisto.

Stadin ammatti- ja aikuisopiston Myllypuron kampuksella opiskellaan rakennus- ja talotekniikkaa. Tärkeä osa hanketta oli oppilaiden osallistaminen rakennusvaiheeseen sekä rakennuksen toimiminen osana oppimisympäristöä. Opiskelijat pääsevät perehtymään tietomallin avulla esimerkiksi rakennus- ja talotekniikan järjestelmiin, jotka ovat osin näkyvissä myös lasiseinien takana.

Rakentamiseen käytettävissä materiaaleissa on panostettu niiden pitkäikäisyyteen sekä ylläpitoon ja valituissa ratkaisuissa on pyritty huomioimaan ammattioppilaitoksen toiminnan asettamat vaatimukset materiaalien kestävyydelle.

Rakennus suunniteltiin ja toteutettiin A-energialuokkaan ja suomalaisen RTS-ympäristöluokituksen 4 tähden tasoon. Kiinteistön teknisten järjestelmien energiatehokkuus on korkeaa tasoa ja yli 15 % kiinteistön kokonaisenergiantarpeesta tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä. Rakennuksessa on viherkattoja ja energiantuotannossa käytetään myös aurinkosähköä ja lämpöpumpputekniikkaa.

Palkittua osaamista

Myllypuron Kampus ylsi jaetulle 2. sijalle vuotuisessa RIL-palkintotilaisuudessa.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz painotti tilaisuuden gaalapuheessaan, että käyttäjät ja rakentajat ovat olleet hankkeessa samaa joukkuetta. Käytännössä kohde on toiminut myös rakennusalan opiskelijoiden oppimisalustana.

”Se näkyy niin rakentamisen ja suunnittelun läpiviennissä kuin valmiissa rakennuksessa. Rakennuksesta tulee laboratorio – oman kädenjäljen näyttämö ja uuden oppimisen paikka.”

Tässä on syntynyt uraauurtava hieno rakennus, jonka suunnnittelussa ja rakentamisessa käyttäjät olivat mukana. Se näkyy niin rakentamisen ja suunnittelun läpiviennissä kuin valmiissa rakennuksessa. Rakennuksesta tulee laboratorio – oman kädenjäljen näyttämö ja uuden oppimisen paikka.

Anders Adlercreutz, Eurooppa- ja omistajaohjausministeri

Asiakastyytyväisyys

63

NPS

4,1/5

Helppous ja vaivattomuus

4,1/5

Kokonaistyytyväisyys

Tila

1 Suunnitteilla
2 Rakenteilla
3 Valmistunut

Jaa referenssisivu

Ota yhtettä

Henri Mämmi

Henri Mämmi

Johtaja | Toimitilarakentaminen

+358 50 346 9076 henri.mammi@fira.fi