Eettinen kanava
ja tapamme toimia

Tapamme toimia

Eettinen toiminta on Firan yrityskulttuurin perusta. Kannustamme ilmoittamaan epäkohdista ja huolehdimme, ettei ilmoituksen tekijälle koidu minkäänlaista harmia. Uskomme, että menestyvien yritysten taustalla on läpinäkyvä keskustelukulttuuri, jossa epäkohdista ilmoittamista tuetaan.

Näin puhallat pilliin ja ilmoitat väärinkäytöksestä

Firan Whistleblower-järjestelmän nimi on SpeakUp. Se on luottamuksellinen ilmoituskanava, jonka avulla oma henkilöstömme sekä muut sidosryhmämme, kuten asiakkaamme, toimittajamme sekä yhteiskumppanimme voivat raportoida mahdollisista poikkeamista tai rikkomuksista. Kanava on tarkoitettu rikos- ja väärinkäytösepäilyjen ilmoittamiseen silloin, kun ilmoittaja ei koe voivansa välittää tietoa suoraan Firan vastuuhenkilölle.

Mikäli huomaat eettisen huolenaiheen Firan toiminnassa, voit tehdä siitä ilmoituksen omalla nimelläsi tai anonyymisti alla olevia ohjeita seuraten. Viestisi lähtee kahdelle henkilölle Firan hallituksessa sekä henkilöstöosastolle. Jokainen ilmoitus käsitellään inhimillisesti, asiallisesti ja kaikkia osapuolia kunnioittaen.

SpeakUp-kanavaamme voi käyttää suomeksi, englanniksi, venäjäksi, viroksi ja puolaksi.

Firan SpeakUP -kanava toimii näin:

 1.  Voit käyttää Fira SpeakUpia soittamalla puhelinnumeroon 08001-13031 (puhelinlinja toimii ilmaiseksi ainoastaan Suomesta). Vaihtoehtoisesti voit kirjoittaa internet-selaimeen osoitteen:
  Ulkoiset käyttäjät: www.speakupfeedback.eu/web/firaexternal/fi
  Sisäiset käyttäjät: https://www.speakupfeedback.eu/web/6rehet/fi
 2.  Tämän jälkeen sinua pyydetään syöttämään käyttökoodi 58891. Valitse myös kieli, jolla haluat jättää viestisi. On suositeltavaa, että kirjoitat viestisi valmiiksi jo etukäteen. Näin voit varmistua siitä, että viestisi on kattava ja sisältää kaikki ne tiedot, jotka haluat antaa.
 3. Viestin kirjoittamisen jälkeen saat kuusinumeroisen numerosarjan, joka luodaan järjestelmässä satunnaisesti. Kirjoita tämä numero muistiin. Numeron avulla pääset myöhemmin lukemaan tai kuuntelemaan yrityksen vastauksen.
 4. Vastauksen kuunteleminen tai lukeminen: Jos teit ilmoituksen puhelimella, soita numeroon 08001-13031. Jos käytit web-järjestelmää, siirry osoitteeseen:
  Ulkoiset käyttäjät: www.speakupfeedback.eu/web/firaexternal/fi
  Sisäiset käyttäjät: https://www.speakupfeedback.eu/web/6rehet/fi
 5. Sinulta pyydetään pääsykoodi 58891. Valitse sama kieliasetus, jonka valitsit alun perin. Kun käytät SpeakUp-puhelinjärjestelmää ja haluat kuulla vastauksesi, paina 1 ja anna aiemmin saamasi numerosarja. Kun käytät SpeakUp-verkkojärjestelmää, voit valita vastauksen napsauttamalla “sinulla on jo numero”-painiketta.

Saat seitsemän päivän sisällä ilmoituksen siitä, että viestisi on vastaanotettu. Sinua informoidaan tämän jälkeen kohtuullisen ajan kuluessa asian käsittelyn etenemisestä joko henkilöstöosaston tai asiasta vastaavan hallituksen jäsenen toimesta.

Anonymiteetin varmistaminen ja tietojen luottamuksellinen käsittely

Firan SpeakUp-kanavalla ei ole yhteyttä Firan tietojärjestelmiin. Ilmoituskanavan tuottaa ulkopuolinen palveluntarjoaja, People in Touch. Firan SpeakUp takaa ilmoittajan anonymiteetin. Henkilötiedot ja liiketoiminnan kannalta oleelliset tiedot ovat turvassa. SpeakUp täyttää yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimukset ja tarjoaa parhaan mahdollisen tietoturvan