Asuntorakentaminen Vuokra-asuntoja

Rullakkotori 1 – Kerrostalo Postipuistoon ennätysajassa

Tilaaja

TA-Yhtiöt

Vuosi

‍3/2023-3/2024

Laajuus

61 asuntoa, 3 liiketilaa, 5185 brm²

Sijainti

Helsinki

Pääsuunnittelija

Arkkitehtitoimisto Kanttia2

Urakkamuoto

KVR-urakka

Läpimenoaika entistä lyhyemmäksi – Postipuistoon nousi yhdeksän kuukauden kerrostalo

Fira on tehnyt määrätietoisesti kehitystyötä asuntorakentamisen läpivirtauksen parantamiseksi. Vuosittainen viiden prosentin parannus rakentamisen läpimenoajassa jatkuu edelleen. Vuonna 2023 sisätehtaan rinnalle otettiin käyttöön runkotehdas tehostamaan runkovaiheen läpivirtausta.

Fira aloitti kesällä 2023 rakentamaan Helsingin Pohjois-Pasilan Postipuistoon toista kortteliaan. Ensimmäisenä talona Postiaukiolle nousee TA-yhtiöille rakentuva As Oy Helsingin Rullakkotori, jossa läpivirtausta on saatu kehitettyä niin, että kahdeksankerroksinen 61 asunnon ja 3 liiketilan talo rakennettiin yhdeksässä kuukaudessa maanrakennustöistä täysin valmiisiin asuntoihin. Kohteessa on asuntoja yksiöistä neljän huoneen perheasuntoihin ja asuntojen koot vaihtelevat 30 ja 79,5 neliön välillä.

Kohteen hankekehitys- ja suunnitteluvaiheissa on hyödynnetty Firan kehittämää asuntokirjastoa, jonka Fira on luonut asuntotuotantonsa tehostamiseksi. Asuntokirjasto on hanke hankkeelta kerrytetty laaja tietopankki, joka sisältää muun muassa valmiita arkkitehti-, rakenne- ja LVIS-suunnitteluratkaisuja.

Asuntokirjaston avulla pystymme merkittävästi tehostamaan hankekehitystä, suunnittelua ja rakentamista myös tässä kohteessa.

Topi Laine, johtaja, asuntorakentaminen, Fira

Runkotehdas ja sisätehdas

Tehdasajattelu ei tarkoita tehdasta sanan perinteisessä merkityksessä, vaan kyse on työryhmästä ja toimintatavasta. Työt tehdään järjestelmällisesti ennakkoon suunnitellun aikataulun mukaisesti. Kiireen sijaan työt etevät nopeasti, koska jokainen työntekijä tietää tehtävänsä ja erillinen logistiikkaryhmä hoitaa tarvittavat materiaalit oikeaan paikkaan. Järjestelmällisyydellä saadaan myös minimoitua virheet ja tavoitteena on luovuttaa jokainen kohde virheettömänä.

Yksi merkittävä tekijä läpivirtauksen kehittymisessä on runkotehtaan kehitystyö, jossa rungon pystytys on mietitty kokonaan uudelleen. Hyvällä ennakkosuunnittelulla ja valualueet uudelleen määrittämällä mahdollistetaan elementtien jatkuva asennus. Samalla aikataulujohtamisessa on siirrytty tuntitason tahtituotantoon. Runkotehtaalla saavutettiin 20 prosentin aikatauluhyöty verrattuna perinteiseen runkotyöskentelyyn.

Sisätehtaalla tarkoitetaan asuntojen rakentamisen mallia, jonka aikataulutuksessa käytetään tuntiperusteista tahtituotantoa. Sisätehdas kattoi tässä hankkeessa työvaiheet asunnoissa kalusteasennuksesta viimeistelyyn. Yksittäisen asunnon sisävaihe kesti yhdeksän päivää. Rullakkotorin hankkeessa hyödynnettiin tahtituotantoa myös talotekniikka-asennuksissa ja samalla pilotoitiin esivalmisteita ilmavaihdossa.

”Yhteistyö Firan kanssa oli totuttuun tapaan sujuvaa ja mutkatonta. Oli myös erityisen mielenkiintoista olla mukana työmaalla, jossa kehitettiin uusia toimintatapoja rakentamiseen. Rullakkotorin laidalle valmistunut kohde on pitkän korkotuen vuokra-asuntokohde, joka monipuolistaa asuntotarjontaamme Postipuistossa. Lisäksi kohteelle myönnettiin hyvän energiatehokkuuden ansiosta vihreä rahoitus”, kertoo TA-Yhtiöiden rakennuttajapäällikkö Ari Uotila.

Yhteistiloja ja harrastusmahdollisuuksia tuleville asukkaille 

Rullakkotori 1:n tulevat asukkaat pääsevät käyttämään monipuolisia yhteistiloja. Kohteen ullakkokerrokseen valmistuu sauna- ja kerhotila. Lisäksi ensimmäiseen kerrokseen tulee taloyhtiön asukkaiden käyttöön pesula ja kuivaushuone sekä aulatila, jonka yhteydessä ovat ulkovälinevarastot sekä pyöränpesupaikka.  

Tila

1 Suunnitteilla
2 Rakenteilla
3 Valmis

Asiakastyytyväisyys

4,9/5

Kokonaistyytyväisyys

5/5

Helppous

+100

NPS

Jaa referenssisivu

Voimmeko olla avuksi sinunkin hankkeessasi?

Ota yhteyttä niin jutellaan lisää.

Topi Laine

Johtaja | Asuntorakentaminen

+358 400 792 492 topi.laine@fira.fi