Blogi

15. kesäkuuta 2022

Asuntokirjasto tehostaa hankekehitystä, suunnittelua ja rakentamista

Asuntokirjasto on laaja tietopankki valmiita ratkaisuja arkkitehti-, rakenne- ja LVIS-suunnittelusta, ja se sisältää myös valmiita tuoteosakomponentteja.
Asuntokirjasto tehostaa hankekehitystä, suunnittelua ja rakentamista

Fira rakensi Avara Oy:lle Espoon Suvelaan neljä asuinkerrostaloa, jotka toteutettiin Firan kehittämän asuntokirjaston pohjalta. Fira on luonut kirjaston asuntotuotantonsa tehostamiseksi, ja Suvela on Firan ensimmäinen asuntokirjastokohde.

Asuntokirjasto on laaja tietopankki valmiita ratkaisuja arkkitehti-, rakenne- ja LVIS-suunnittelusta, ja se sisältää myös valmiita tuoteosakomponentteja. Firan asuntolinjan suunnittelupäällikkö Santtu Hokkanen kertoo konseptista:

”Kehitämme asuntokirjastoa keräämällä systemaattisesti kaiken työmailtamme saatavan kokemuksen sellaiseen muotoon, että data on helposti hyödynnettävissä seuraaviin hankkeisiin. Asuntokirjaston laajan tietopankin avulla voimme hankekehitysvaiheessa tehdä nopeasti luonnokset uusista asuinrakennusprojekteista ja laskea hankkeen hinnan muutaman prosentin tarkkuudella. Tämä tuo asiakkaillemme tukea päätöksentekoon ja antaa kaikille realistisen kuvan hankkeen lopputuloksesta, suunnitelmineen ja kustannuksineen.”

“Koko rakennuttamisprosessin kannalta asuntokirjasto antaa jo luonnossuunnitteluvaiheessa korvaamatonta informaatiota siitä, kuinka toteuttaa hanke hankekehityksestä rakentamiseen”, Hokkanen toteaa.

Hankkeen kehitysvaiheen kustannukset muodostuvat perinteiseen hankekehitykseen verrattuna yli puolta pienemmiksi, kun kehitysvaihe toteutetaan Firan asuntokirjastoon pohjautuvalla palvelusopimusmallilla.

Ensimmäinen asuntokirjastokohde valmistui huomattavassa etuajassa.

Firan Tero Vanhanen ja Avaran hankekehityspäällikkö suunnittelevat kohdetta asuntokirjaston avulla

Kun Fira yhdistää asuntokirjaston tarjoaman tiedon asiakkaan tarpeisiin, voidaan varmistaa, että hanke vastaa yhdessä sovittuja laatu ja -kannattavuustavoitteita. Fira käyttää asuntokirjastoa kaikissa uusissa asuntohankkeissa, joissa on oma hankekehitys ja suunnittelu. Kirjaston avulla kehitetyt hankkeet mahdollistavat myös automaattisen hiilijalanjälkilaskennan, mikä tuo arvokasta lisätietoa eri ratkaisujen ympäristövaikutuksista. Ensimmäiset kaksi asuintaloa ja parkkihalli valmistuivat Suvelaan tammikuussa 2022, ja toinen osa valmistuu kesällä. Kaikkiaan kohteeseen rakentuu 179 uutta kotia. Asuntokirjastoa hyödynnetään myös Espoon Finnoossa. Sinne Fira rakentaa kolme asuinkerrostaloa, joihin tulee yhteensä 113 asuntoa.

Alle viikko per kerros

Kerrostalon hankekehitys kestää tyypillisesti useita kuukausia, mutta Firan asuntokirjaston avulla tämä sujuu huomattavasti nopeammin, tarvittaessa alustavat luonnokset saadaan muutamassa päivässä. Asuntokirjasto nopeuttaa myös erikoissuunnittelua ja itse rakentamista. Sen avulla rakennusprojektin työvaiheita pystytään aloittamaan lyhyemmällä tahdilla kuin perinteisellä tavalla toimittaessa, jopa alle viikko per kerros -etenemistahdilla. Asuntokirjaston ansiosta turhia työvaiheita jää pois, ja työvaiheet toteutuvat kaikissa projekteissa juuri samalla tavalla. Näin myös rakentamisen laatu paranee.

”Olemme tiivistäneet rakentamisen tahtia, muttemme suinkaan niin, että työmailla paiskittaisiin hampaat irvessä töitä kellon ympäri. Nopeampi valmistumistahtimme perustuu siihen, että suunnittelemme rakennusvaiheet huolellisesti, jolloin pystymme minimoimaan työmaillamme niin kutsutut häiriövarat. Teemme asiat oikeassa järjestyksessä kerralla valmiiksi perinteiset korjauskierrokset minimoiden, jolloin valmista tulee nopeammin”, kertoo Suvelan työmaan vastaava työnjohtaja Mikko Toppari ja jatkaa:

”Tehostaminen tarkoittaa myös sitä, että työstämme helposti esivalmistettavat kohteet kuten moduulikylpyhuoneet ja IV-konehuoneet etukäteen, jolloin itse työmaalla tehtävä työ vähenee.

Toimintatapojen muutos vaikuttaa koko rakennusalan tehokkuuteen

Mikko Råglund, joka toimii työpäällikkönä muun muassa Suvelan työmaalla, kertoo Firan yhdistävän asuntokirjastoaan tuotantojunakonseptiin, joka on jo pidempään ollut käytössä Firan putkiremonttityömailla:

”Tuotantojuna on erittäin motivoiva toimintatapa työmaahenkilöstölle. Jokainen tietää täsmälleen, kuka tekee mitä missäkin vaiheessa. Lisäksi kohteen valmistuttua sama tiimi usein siirtyy seuraavalle vastaavanlaiselle työmaalle, jolloin toimintatavat ovat kaikille jo entuudestaan tuttuja, ja hankkeen läpimenoaika lyhenee tätäkin kautta huomattavasti.”

Santtu Hokkanen pohtii rakennusalan yhden ison ongelman olevan se, että perinteisesti joka projektissa aloitetaan suunnittelu ikään kuin nollasta, ja jo hankekehitysvaiheessa palaa aikaa ja asiakkaan rahaa. Lisäksi lopputuotteena rakennus on aina suunnittelultaan “prototyyppi”.

”Firan tapa toimia on toisenlainen: tallennamme asuntokirjastoomme kokemuksemme rakennusprojekteista, ja tietoa myös käytetään aktiivisesti seuraavissa hankkeissa. Tämä yhdistettynä tuotantojunakonseptiimme takaa sen, että koko organisaatiomme hyödyntää jatkuvasti jo aiemmin opittua. Avainsana toiminnan tehostamisessa on vakiointi hankekehitys- ja suunnitteluvaiheesta aina työmaiden toimintatapoihin ja käyttöönottoon asti. Tästä hyötyvät kaikki osapuolet, ja ennen kaikkea asiakkaamme”.

Jaa artikkeli

Ota yhteyttä

Topi Laine

Johtaja | Asuntorakentaminen

+358 400 792 492 topi.laine@fira.fi
Lataa rakennuttajan opas Lataa rakennuttajan opas

Menesty rakennushankkeessasi

Kokemustietoa rakennuttajille, suunnittelijoille ja rakentajille