Pysäköintilaitokset Toimitilarakentaminen

Rantakartanon pysäköintilaitos

Tilaaja

Lahden pysäköinti Oy

Vuosi

‍06/2022-07/2023

Laajuus

440 autopaikkaa

Sijainti

Lahti

Pääsuunnittelija

ARRAK arkkitehdit

Urakkamuoto

KVR-urakka

Pysäköintilaitosta koristaa Moiré-taideteos, viherseinä ja seinämaalaus

Lahden Pysäköinti Oy rakennutti Ranta-Kartanon pysäköintitalon vanhan linja-autoaseman viereen ja se palvelee asukkaiden lisäksi myös mm. Kisapuiston kävijöitä. Rakennustyöt alkoivat kesäkuussa 2022 ja pysäköintilaitos valmistui kesällä 2023.  Pysäköintilaitoksessa on 440 autopaikkaa 7 kerroksessa, kaksi hissillistä porrashuonetta sekä viherkatto aurinkopaneeleilla. Fira toimi kohteen pääurakoitsijana.

Moiré-taideteos

ARRAK Arkkitehtien suunnitteleman pysäköintitalon julkisivuilla on käytetty puuta, köynnösverkkoa ja väribetonia. 30% puujulkisivusta toteutettiin taiteilija Pauli Ahopellon moiré -efektiin perustuvana teoksena, joka valaistaan iltaisin. Köynnösverkon taustalla on perforoitu systeemiseinä jossa on iltaisin taidevalaistus. Betonijulkisivut on sommiteltu reliefitekniikalla ja väribetonilla.

Sei­nä­maa­laus sai in­noi­tuk­sen­sa alueen ym­pä­ris­tös­tä

Pysäköintitalon julkisivua koristava seinämaalaus sai in­noi­tuk­sen­sa alueen ym­pä­ris­tös­tä ja se on suunniteltu osaksi aluetta elävöittämään ihmisten arkea. Maalauksen maisema leikittelee olemassa olevien ja mielikuvituksellisten elementtien sekoituksella. Seinämaalaus toteutettiin Ranta-Kartanon pysäköintitalon luoteen puoleiseen julkisivuun, joka on kooltaan noin 20 x 50 metriä. Kuvataiteilijoiden Heidi Katajamäen ja Veera Inkerin taideteos on saanut inspiraation Ranta-Kartanon ja Pikku-Vesijärven puiston ympäristöistä. Suurikokoinen maalaus piristää aluetta, kunnes korttelin rakentaminen jatkuu vesiliikuntakeskuksen osalta.

Taiteen ja viherseinän lisäksi harvinaista rakentamisessa oli myös se, että pysäköintitalo on tehty betonista paikallavalamalla, ei elementeistä kuten yleensä. Paikallavalamalla pysäköintitalon suunnitelmat oli mahdollista toteutetaa tehokkaimmin ja vieläpä edullisimmilla kustannuksilla.

Asiakastyytyväisyys

4,2/5

Kokonaistyytyväisyys

4,5/5

Helppous ja vaivattomuus

+100

NPS (Suositteluaste)

Tila

1 Suunnitteilla
2 Rakenteilla
3 Valmis

Ota yhteyttä ja 
kysy lisää

Henri Mämmi

Henri Mämmi

Johtaja | Toimitilarakentaminen

+358 50 346 9076 henri.mammi@fira.fi