”Palkataan valvojille valvojat” – Kuinka estää ongelmien kasautuminen putkiremonttihankkeessa
Kirjoittaja
Kategoriat
”Palkataan valvojille valvojat”
Kuulin tämän lausahduksen isännöitsijältä, joka kertoi eräästä vaikeuksissa olevasta putkiremonttihankkeesta ja taloyhtiön hallituksen epätoivoisista aikeista taklata tilanne. Tosiasia kuitenkin on, että väärille raiteille ajautuneen putkiremonttihankkeen oikaiseminen on erittäin vaikeaa. Sitä kuvastaa ”palkataan valvojille valvojat” -lausahduskin.
Ymmärrän täysin epätoivoisen hallituksen tilanteen. Valittavana on vain huonoja ja erittäin huonoja vaihtoehtoja. Aikaa ei saa käännettyä taaksepäin, joten tilanteesta on koitettava selvitä erilaisten korjausliikkeiden avulla, jotka ovat käytännössä kuin purkka pikku-Matin autossa.
Yhden pääkumppanin malli
Kyllä, olen henkilökohtaisesti täysin vakuuttunut yli kymmenen vuotta putkiremonttitoimialaa nähneenä ja yli 100 projektia oman organisaation toteuttamana tehneenä, että yhden pääkumppanin malli on paras. Tällöin vastuukysymykset eivät jää epäselviksi. Vastuulliset kokonaistoteuttajat ovat myös tehneet paljon töitä kantaakseen tuon vastuun. Tietoa hankkeen hyödyntämiseksi aletaan keräämään jo hankesuunnittelu- ja kustannusarviovaiheessa. Prosessi on aidosti mietitty niin, että tuotantovaiheessa on hyvin helppo toteuttaa pitkin matkaa jalostunut ratkaisu asiakkaalle.
Listasin vastuukysymysten lisäksi muita konkreettisia hyötyjä, joita yhden pääkumppanin mallista koituu:
- Tietoa ei häviä hankesuunnittelusta takuuajan loppuun eri osapuolten välille
- Aikataulullisesti on mahdollista edetä tarvittaessa ripeämmin, koska kaikki toimittajapuolen langat ovat yksissä käsissä ja välivaiheita ei tarvita
- Jo hankkeen alkuvaiheessa tilaajan on mahdollista hyvinkin läpinäkyvästi käsitellä eri ratkaisuvaihtoehtojen todellisia kustannuksia ja tehdä päätöksiä tietoon perustuen
- Hankkeen eri tavoitteita voidaan aidosti priorisoida. Esimerkiksi jos halutaan erittäin nopea haitta-aika, voidaan siihen vaikuttaa hyvinkin monessa eri kohdassa ennen itse toteutuksen alkua.
Hanke on kokonaiskustannustehokkain, sillä:
- osapuolten määrä on rajattu,
- kun itse toteutuksesta vastaava osapuoli on suunnittelussa mukana, tulee ratkaisuista huomattavasti edullisempia,
- kun itse toteutuksesta vastaava osapuoli on suunnittelussa mukana, voidaan aikataulu optimoida, aika on rahaa tässäkin asiassa,
- kun itse toteutuksesta vastaava osapuoli on suunnittelussa mukana, 2 vuoden takuu- ja 10 vuoden vastuuajan kustannukset halutaan minimiin ja laatua tehdään kerralla,
- kun hankkeelle valitaan yhteisen intressin sopimusmalli (esim. projektinjohtourakka tai allianssimalli), ratkaisu hankkeen parhaaksi etsitään kaikkien toimesta.
Hallitusten kannattaa ehdottomasti jutella urakoitsijavetoisten toimittajien kanssa jo heti ensimmäisten toimijoiden joukossa. Keskustelun perusteella voi sitten tehdä päätöksiä siltä pohjalta, mikä tuntuu omalle taloyhtiölle parhaalta vaihtoehdolta.
Ota yhteyttä niin jutellaan lisää
Sami Kokkonen
Johtaja | Putkiremontit ja asuntokorjaukset
+358 400 204 250 sami.kokkonen@fira.fi