Blogi

23. tammikuuta 2023

Miksi taloyhtiön korjaushankkeessa kannattaa edetä nyt?

Korkotason ja tarvikekustannusten nousu vähentävät uudisrakentamista, mutta korjausrakentamiseen ennustetaan jopa hienoista kasvua. Taantumassa urakointiresursseja siirtyy tyypillisesti uudisrakentamisesta korjaamiseen, ja kun samalla heikentyneet talousnäkymät lieventävät raaka-ainehintojen nousupainetta, niin rakennuttajan asema korjaushankkeissa ei välttämättä olekaan niin huono kuin miltä se ensi arvion perusteella vaikuttaa.

Taloyhtiöiden taloustilanne on kuluvan vuoden aikana muuttunut yhtä synkäksi kuin marraskuinen maanantai. Erityisesti energia- ja korkokustannukset ovat kuuma puheenaihe, mutta viimeistään inflaation kautta syntyy huomattavaa nousupainetta kaikkiin taloyhtiön tuloslaskelman hoitokulujen tiliryhmiin. Jos tässä tilanteessa haetaan jotain positiivista näkökulmaa, niin itse asiassa nyt ei ole hullumpi aika edetä taloyhtiön korjaushankkeessa, jos kiinteistö sijaitsee kasvukeskuspaikkakunnalla. Tässä kolme plus yksi pointtia perusteluna väitteelle.

1. Tarvike- ja työkustannukset nousevat inflaation vaikutuksesta

Korjaushankkeen kustannuksista tarvike- ja työkustannukset muodostavat suurimman osuuden. Vaikka ennakoitu talouden taantuma hillitsee tällä hetkellä raaka-aineiden hintojen nousua, niin samaan aikaan energian hinnan vetämänä lähes kymmentä prosenttia lähentelevä inflaatio ei ole kuitenkaan vielä löytänyt tietään kaikkiin rakennustarvikkeisiin ja erityisesti palkkakustannuksiin. Tulevaisuudessa on väistämätöntä, että inflaatio tulee nostamaan oleellisesti korjaushankkeen työ- ja tarvikekustannuksia. Nopeasti hankkeissa etenevät taloyhtiöt pystyvät näin ollen väistämään tämän kustannusansan.

2. Hankkeiden toteutukseen löytyy resursseja

Korjaushankkeen hintaan vaikuttaa myös oleellisesti alan kilpailutilanne ja resurssien saatavuus. Taantumassa urakointiresursseja siirtyy tyypillisesti uudisrakentamisesta korjaamiseen. Lisäksi nopeasti muuttunut korkotaso vaikuttaa kiinteistösijoittajien korjaushankkeiden investointipäätöksiin. Kun jo suunniteltujen hankkeiden rahoituskulut muuttuvat yhtäkkiä, niin sijoittaja joutuu tarkastelemaan hankkeen kannattavuutta uudelleen ja toteutus siirtyy mahdollisesti eteenpäin. Tämä lisää entisestään korjausrakentamisen resurssien tarjontaa tällä hetkellä, mikä tarkoittaa hyviä urakkatarjouksia taloyhtiöiden korjaushankkeiden tarjouspyyntöihin, niille jotka nyt lähtevät etenemään hankkeissaan.

3. Rahoituskustannukset suhteutetaan pitkälle aikavälille

Nopeasti nousseet viitekorot ovat moninkertaistaneet lainojen rahoituskulut ja nostaneet huomattavasti taloyhtiöiden pääomavastikkeita. Kannattaa kuitenkin muistaa, että taloyhtiöiden korjaushankkeiden vaikutukset jaksottuvat pitkälle aikavälille – usein 20 vuodelle, jolloin laina-aikaan mahtuu erilaisia korkoympäristöjä ajan kuluessa. Nykyinen korkotaso on oikeastaan varsin terve verrattuna viimeisen vuosikymmenen nollakoron aikaan. Lisäksi tämän hetkinen tilanne, jossa inflaatio on yli kaksinkertainen korkotasoon nähden, tarkoittaa hetkellisesti sitä, että inflaatio syö myös velan arvoa.

Plus yksi

Korjaushankkeissa valitettava tilanne on se, että hankkeita ei voi lykätä loputtomasti. Korona-aika synnytti korjausvelkaa ja nopeat muutokset taloudessa uhkaavat tehdä nyt saman. Kaikkein kalleinta on syntyneiden vahinkojen ja vaurioiden korjaaminen, joten ison vuosikorjausbudjetin sijaan ennakoivan korjaushankkeen toteuttaminen on taloudellisesti järkevää. Lisäksi tuleva EU-taksonomia-asetus tulee vaikuttamaan tulevaisuudessa myös taloyhtiöiden rahoituksen saamiseen. Ne taloyhtiöt, jotka pitävät korjausvelan kurissa ja samalla toteuttavat energiatehokkuutta parantavia toimia, tulevat nauttimaan kilpailukykyisestä korjaushankkeiden rahoituksesta myös tulevaisuudessa.

Kohdekartoitus

Haluaisitko tietää lisää?

Varaa maksuton putkiremonttikonsultaatio ja kohdekartoitus

Tarjoamme maksuttoman putkiremonttikonsultaation, jossa voit kertoa meille taloyhtiösi tilanteesta ja kysyä mieltäsi askarruttavia kysymyksiä.

Fira Ketterä Vakio

Se kustannustehokkaampi putkiremontti

Putkiremonttien tarjousvaiheessa meiltä usein kysytään ehdotuksia urakan suunnitelmien kehittämiseksi ja kustannustason alentamiseksi. Päätimme paketoida vakioratkaisumme ja tehdä siitä Fira Ketterä Vakio -nimisen, uuden putkiremonttipalvelun.

Jaa artikkeli

Haluaisitko keskustella hankkeestasi?

Ota yhteyttä niin jutellaan lisää!

Jukka Koivisto

Asiakkuusjohtaja | Putkiremontit ja asuntokorjaukset

+358 400 981 320 jukka.koivisto@fira.fi