Blogi

10. lokakuuta 2018

Älä osta rakennushanketta mututuntumalla

Rakennushankkeen suunnittelussa tärkeintä on ymmärtää asiakkaan tarpeet ja tuottaa tälle paras mahdollinen lopputulos annetussa budjetissa.

Tehdas- ja logistiikkatilat, hyvään tuottoon tähtäävät asunnot tai tehokkaassa käytössä oleva toimistorakennus vaativat ympärilleen erilaisia ratkaisuja. Hankkeessa kuin hankkeessa on tärkeintä ymmärtää asiakkaan tarpeet ja tuottaa asiakkaalle paras mahdollinen lopputulos annetussa budjetissa. Kustannustietomallilla pystymme antamaan tarkan tarjouksen, vaikka alkutiedot olisivat epätarkat. 

Tarjouksen takaa löytyy aina kustannustietomalli

Kun saamme asiakkaalta tarjouspyynnön, tarjoamme hänelle sillä summalla saatavan parhaan mahdollisen lopputuloksen. Jotta parhaaseen lopputulokseen päästään, löytyy tarjouksen takaa aina kustannustietomalli, jonka avulla paikkansa pitävä tarjous on saatu aikaiseksi.

Hyödynnämme kustannustietomallia jokaisessa tarjouksessamme, vaikka asiakas ei sitä erikseen pyytäisikään. Näin tarjouksessa olevaan hintaan voi luottaa ja budjetissa pysymisen edellytykset täyttyvät. Yllättäviltä lisäkuluilta vältytään, koska kustannustietomallilla seurataan hankkeen kustannuksia yksityiskohtaisesti läpi hankkeen.

Mukaan hankkeeseen jo haaveiluvaiheessa

Yleensä hankkeeseen päästään mukaan siinä vaiheessa, kun suunnitelmat kohteesta on tehty. Tällöin vaikutusmahdollisuudet hankkeen kustannuksiin ja ratkaisuihin ovat varsin pienet. Kun pääsemme mukaan projektiin jo haaveiluvaiheessa, pystymme yhdessä kehittämään parhaan ja kustannustehokkaimman ratkaisun.

Alkupään tarkka suunnittelu maksaa itsensä takaisin, vaikka se veisikin aikaa. Avoimella kehittämisellä löydämme oikeanlaiset ratkaisut, ja teemme oikeita valintoja sen suhteen mihin kannattaa panostaa ja missä voi pihistää.

Kustannustietomalli tehdään kustannukset edellä

Kustannustietomalli ohjaa hankkeen taloudellista toteutumaa, suunnittelua ja teknisten ratkaisujen kehitystä. Sen avulla seurataan hankkeen kustannuksia, toimitaan budjetin määrittämissä rajoissa sekä vertaillaan vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Käytettävissä oleva budjetti on tärkeää avata heti alkuvaiheessa, jotta hankkeen suunnittelu lähtee oikeaan suuntaan.

Kohteen pääfunktio etusijalla

Kun lähdemme kehittämään hanketta, pidämme kohteen pääfunktion hankekehityksen keskiössä. Jos budjetti on tiukka, on syytä keskittyä kohteen tärkeimpään toimintoon.

Toimitilarakentamisen osalta esimerkkinä toimii hyvin Rajamäen Uimahalli, jossa kohteen tärkein toiminto löytyy rakennuksen sisäpuolelta uima-altaasta ja sitä ympäröivistä tiloista. Uimahallissa päätettiin keskittyä kohteen sisätiloihin, ja kohteen ulkopuoleen päätettiin jättää pienempi siivu kokonaisbudjetista, hintahaarukan ollessa tiukka koko hankkeessa.

Lahden Toriparkissa kahden kuukauden mittaisen hankekehityksen aikana pystyimme nipistämään budjetista lähes 8 miljoonaa euroa. Tarkan suunnittelun ja oikeiden ratkaisujen ansiosta rakentamisen aikana vältyttiin yllätyksiltä, pysyimme suunnitellussa aikataulussa ja tekemämme kustannusarvio piti paikkansa.

Lataa rakennuttajan opas Lataa rakennuttajan opas

Menesty rakennushankkeessasi

Kokemustietoa rakennuttajille, suunnittelijoille ja rakentajille

Jaa artikkeli