Blogi

21. toukokuuta 2018

Kustannustietomalli vähäisilläkin tiedoilla

Mallintamalla projektit heti alkuvaiheessa, pystymme tutkimaan kustannustehokkaimmat ratkaisut ja tuottamaan realistisen kustannustietomallin.
Kustannustietomalli

Rakennuksen elinkaari alkaa jo sen suunnitteluvaiheessa. Toisinaan hanke voi olla alussa epämääräinen kokonaisuus, joka tarkentuu prosessin edetessä. Joskus alkutiedot voivat olla vain budjetti ja tilan käyttötarkoitus. Loput yksityiskohdat loksahtavat paikoilleen vasta myöhemmin. 

Vaikka alussa tarkkoja raameja hankkeelle ei olisikaan, ei se tarkoita, etteikö lopputulos olisi täydellisyyttä hipova ja kustannustehokas. Me Firalla uskomme välittämiseen, luottamukseen ja läpinäkyvyyteen. Yhdessä olemme enemmän – jolloin kumppanuudet korostuvat entisestään. Kun yhteinen tavoite on määritelty, on lopputulosta kohden helpompi askeltaa yhdessä.

Vahvuutena ripeys

Firalla laskenta- ja ratkaisukehitystiimi työskentelevät tiiviissä yhteistyössä, jolloin hankkeiden alkuvaiheessa tieto saadaan kulkemaan parhaalla mahdollisella tavalla osapuolten kesken. Mallintamalla projektit jo alkuvaiheessa, pystymme nopeasti tutkimaan kustannustehokkaimmat ratkaisut ja saamaan tarkan hinnan alustavillakin kohteen tiedoilla. Mallintamalla projektit jo alkuvaiheessa, pystymme nopeasti tutkimaan kustannustehokkaimmat ratkaisut ja saamaan hyvinkin tarkan hinnan alustavillakin kohteen tiedoilla. Nopeasti saatu hinta vaatii taakseen paljon ammattitaitoa ja puhdasta dataa: kustannustietomallin.

[Mikäli video ei näy, niin hyväksythän sivun evästeet]

Lisäarvoa yhteistyöllä

Parhaimmassa tapauksessa hankkeeseen päästään mukaan jo sen suunnitteluvaiheessa eli hankekehitysvaiheessa. Firan omassa toimintamallissa Verstaassa, saman pöydän äärelle istuvat kaikki projektin osapuolet. Näin loppukäyttäjien toiveet tuodaan rakentajan tueksi päätöksentekoa varten. Samalla kerralla muun muassa ratkaisukehitystiimi pystyy antamaan näkemyksensä siihen, miten mikäkin asia olisi fiksuinta toteuttaa.

Luottamusta läpinäkyvyydellä ja tiedolla johtamisella

Nappiin menneet projektit, läpinäkyvät toimintamenetelmät sekä proaktiivinen toiminta lisäävät luottamusta. Käytämme Firalla RIB iTWO -ohjelmistoa uusissa hankkeissamme alusta loppuun saakka, mikä mahdollistaa tiedon läpinäkyvyyden. Ohjelmistossa yhdistyvät tietomalli, aikataulu sekä kulut. Tämä kokonaisvaltainen apulainen kokoaa hankkeen tiedot yhteen ja samaan paikkaan, helpottaen arkea, aikataulutusta sekä toteutuvien kulujen arviointia ja allokointia.

Firan kehittämän Sitedrive-aikataulutusohjelman avulla pystymme seuraamaan työmaan aikataulun toteutumista reaaliajassa. Ohjelma auttaa työnjohtoa suunnittelemaan ja reakoimaan muuttuviin tilanteisiin ripeästi ja oikeanlaisilla ratkaisuilla. Samalla työntekijät tietävät tulevan viikkonsa tehtävät, aikataulutettuna ja paikannettuna.

Data ei valehtele. Sen avulla opimme, keräämme tietoa ja hyödynämme parhaat ratkaisut tulevissa projekteissamme.

Projektimaisuudesta elinkaariajatteluun

Rakentamisessa suurin osa kuluista realisoituu vasta, kun tilat ovat valmiit. Siksi jo hankekehitysvaiheessa on tärkeää tehdä päätöksiä, jotka kantavat pitkälle. Joskus edullisin vaihtoehto ei ole se järkevin rakennuksen elinkaaren tuottavuutta ajatellen, vaan kestävin vaihtoehto voi olla paras, vaikka se tarkoittaisikin kukkaron nyörien löysentämistä.

Helposti kohti yhteisestä päämäärää ja apua päätöksen tekoon

Onnistuminen on yhdessä asetetuista tavoitteista kiinni. Projektit, joissa on saanut olla mukana alusta saakka, tunnemme suurista linjoista yksityiskohtiin saakka. Tällaisten hankkeiden lopputulema on yleensä asteen parempi kuin projektit, joissa osa-alueet on eriytetty toisistaan. Urakoiden ja suunnitelmien kilpailuttaminen vie aikaa, rahaa ja joskus hermojakin.

Kustannuslaskentamallillamme pystymme tarjoamaan asiakkaillemme vaihtoehtoja ratkaisujen vertailuun ja muutosten hinnoittelun, jolloin sinä pysyt kartalla eri kustannuksista ja mahdollisista hintavaihtoehdoista. Kustannuslaskelmiin voi luottaa, sillä määrät ja lasketut kustannukset ovat tarkkoja tietomallin myötä.

Lataa rakennuttajan opas Lataa rakennuttajan opas

Menesty rakennushankkeessasi

Kokemustietoa rakennuttajille, suunnittelijoille ja rakentajille

Jaa artikkeli

Ota yhteyttä ja kysy lisää

Antti Immonen

Laskentapäällikkö

+358 400 537 010