Tiedote

16. huhtikuuta 2021

Fira starttaa kolmannen ryhmärakennuttamis-kohteensa Postipuistoon

Rakennusalaa uudistava Fira on saanut täyteen kolmannen ryhmärakennuttamiskohteensa ja käynnistää 40 huoneistosta koostuvan kerrostalon rakentamisen Helsingin Postipuistoon Pohjois-Pasilaan (Kustinpolku 10) Keskuspuiston läheisyyteen.

Kohteen rakennustyöt käynnistyvät kesäkuussa 2021 ja sen on tarkoitus valmistua alkusyksystä 2022. Kerrostalo rakennetaan Helsingin kaupungilta Hitas-ehdoin vuokratulle tontille. Ryhmärakennuttamisessa rakennuttajina toimii joukko tavallisia ihmisiä ja Fira kohteen ryhmärakennuttajakonsulttina sekä pääurakoitsijana. Asukkaat saavat oman edustajan työmaakokouksiin ja sekä oman puuharahaston. 

Ryhmärakennuttamiskohteissa asukkaat ovat tavallista tiiviimmin mukana rakentamisessa alusta saakka. Tulevat asukkaat valitsevat muun muassa rakennustöiden valvojat ja edustajansa, joka on mukana työmaakokouksissa.

”Ryhmärakennuttaminen on ihmislähtöistä rakentamista, jossa tulevilla asukkailla on koko projektin ajan mahdollisuus seurata tulevan kotinsa valmistumista. He pystyvät seuraamaan näköalapaikalta edustajansa ja valvojien välityksellä myös rakentamisen laatua, kertoo Firan ryhmärakennuttajakonsultti Mika Karkulahti.

Kustinpolku 10:ssa sijaitsevan kohteen viereen on tarkoitus koota ryhmärakennuttamisporukka myös toiseen kerrostaloon, jonka rakentamisen olisi tarkoitus käynnistyä vielä tämän vuoden syksyllä.

Voi vaikuttaa, muttei ole pakko

Ryhmärakennuttamisella on monia etuja, jotka vakuuttivat myös ensiasuntoaan ostavan Jaakko Huttusen.

”Ensimmäinen ja tärkein valintasyy oli hinta. Ryhmärakentamisen ja Hitas-ehtojen kaksioni hinta on noin kolmanneksen edullisempi kuin vapailta markkinoilta ja perinteisellä rs-rakentamisella toteutettu hanke. Toinen valtti oli se, että kyseessä on uudiskohde ja pääsen vaikuttamaan sen materiaaleihin, ja saan tehtyä siitä omannäköisen. Kolmas etu oli sijainti lähellä Keskuspuistoa ja Pasilan yhteyksien äärellä, josta pääsen kätevästi töihin keskustaan. Neljäs minulle tärkeä asia oli myös se, että ryhmärakennuttamisessa pääsemme tutustumaan tuleviin naapureihin hyvissä ajoin. Uskon, että tässä on mahdollisuus aidosti yhteisöllisempään asumiseen, luettelee Huttunen.

Hän pitää tärkeänä myös sitä, että mukana on koko ajan ammattitaitoinen Firan konsultti, joka takaa sen, että hommassa ei tarvitse olla rakentamisen ammattilainen, eikä edes kovin aktiivinen osallistuja, jos ei halua.

”Itse olen ollut ryhmärakennuttamisesta kiinnostunut jo aiemmin, sillä työni puolesta asumisen asiat ovat minulle kiinnostavia. Uskon tähän konseptiin. Oikeastaan ainoa asia, joka tähän mennessä onkin herättänyt ihmetystä on se, miten vähän pankit ovat asiaan perehtyneet. Uskon, että ryhmärakennuttaminen tulee lisääntymään, joten pankkien kannattaisi herätä,  Huttunen toteaa.

Asukkailla 37 000 euron puuharahasto

Asukkailla on ryhmärakennuttamisessa jonkin verran enemmän vaikuttamismahdollisuuksia kuin perinteisessä grynderihankkeessa. Kustinpolku 10:n hankkeessa asukkaille on muun muassa varattu 37 000 euron puuharahasto, jonka he voivat käyttää haluamaansa asiaan, esimerkiksi kerhotilan materiaaleihin tai kalusteisiin. Taloyhtiöön on myös varattu tila polkupyöräverstaalle, johon on mahdollista sijoittaa tarvittavat telineet ja varusteet pyörän huoltoa varten.

”Lisäksi polkupyörävaraston yhteyteen tulee pesutila hiekanerotuskaivoineen. Pesutila tulee luultavasti olemaan pyöräilijöiden lisäksi esimerkiksi lemmikinomistajien kovassa käytössä”, arvelee Karkulahti.

Taloyhtiöön tulee kaksi saunaa ylimpään kerrokseen. Lenkkeilijöitä ja muita aktiiviliikkujia on muistettu joustavasti varattavalla taloyhtiön ”pikkusaunalla”. Lisäksi taloyhtiössä on myös perinteinen perhesauna. Asukkaiden käytössä on myös yhteinen talopesula sekä kerhotila.

Siltarahoitus helpottaa ryhmärakennuttajia

Hanke toteutetaan asunto-osakeyhtiömuotoisena konsulttialoitteisena ryhmärakennuttamishankkeena kaupungin HITAS-vuokratontille. Asunnoista ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, koska ne eivät vaihda omistajaa. Asukkaat tulevat perustettavan asunto-osakeyhtiön osakkaiksi osakemerkinnän kautta. Firan ja Tradekan kehittämä Siltarahoitus-malli helpottaa ryhmärakennuttamisen rahoitusta.

Yhtiölaina kattaa 70 prosenttia asunnon hinnasta ja omarahoitusosuus lähtökohtaisesti loput 30 prosenttia, Siltarahoitus-mallin avulla omarahoitusosuuteen voidaan tarjota 20 prosentin siltarahoitus rakentamisen ajaksi ainoastaan 2 prosentin korolla. Hyödyntämällä siltarahoitusta asukas tarvitsee ainoastaan 10 prosentin omarahoituksen asunnon varauksen yhteydessä.  Kun kohde valmistuu, maksetaan siltarahoitusosuus takaisin siltarahoittajalle. Asunto-osake soveltuu valmistuneessa kohteessa tavanomaisen asuntolainan nostamisen vakuudeksi.

Haluatko tietää ensimmäisenä uusista kohteistamme?

Tilaa Fira Kotien uutiskirje, niin saat varausmahdollisuuden uusiin kohteisiimme ennen muita

Jaa artikkeli

Kysy lisää ryhmärakennuttamisesta

Heikki Ruski

Johtaja | Asuminen ja asuntorakentamisen palvelut

+358 405760647 heikki.ruski@fira.fi