Asuntorakentaminen Osuuskunta-asuntoja Ryhmärakentaminen

Asumisosuuskunta Koskelan Lehmus

Asumisosuuskunta Koskelan Lehmus

Tilaaja

Asumisosuuskunta Koskelan Lehmus

Vuosi

‍11/2019 - 07/2021

Laajuus

50 asuntoa / 4875 brm²

Sijainti

Helsinki

Pääsuunnittelija

L Arkkitehdit Oy

Urakkamuoto

Projektinjohtourakka

Koskelaan nousi Helsingin ensimmäinen asumisosuuskunta

Helsingin Koskelaan valmistui heinäkuussa 2021 Helsingin ensimmäinen asumisosuuskuntatalo Koskelan Lehmus. Asumisosuuskunta on uusi tapa asua. Uusi tapa on aidosti vuokra- ja omistusasumisen välimuoto ja siinä on piirteitä niistä molemmista.

Koskelan Lehmus

Koskelan Lehmus valmistui Koskelantien ja Paviljonkikujan väliselle kaistaleelle Koskelan sairaala-alueen viereen.

Rakentuva kortteli käsittää kaiken kaikkiaan neljä rakennusta, joista kaksi ovat asumisosuuskuntataloja. Tontin vierestä löytyvä kaunis sairaalapuisto tullaan säilyttämään suurimmalta osin tulevien asukkaiden virkistykseksi.

Koskelan Lehmus koostuu kahdesta rakennuksesta, joihin valmistuu yhteensä 50 kotia. Kohteessa hyödynnetään ekologisia ratkaisuja, kuten älykästä kulutuksenseurantaa. Tulevat asukkaat pääsevät valitsemaan koteihinsa sisustuksen valmiiksi mietityistä tyylikokonaisuuksista.

Koskelan kortteli on osa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Koskelan sairaala-alueen täydennysrakentamista. Alue muuttuu vähitellen pääosin asuinalueeksi. Entisen sairaalan rakennukset ovat asemakaavassa suojeltuja, ja uudisrakennukset sopeutetaan kaupunkikuvallisesti nykyiseen rakennuskantaan. Osuuskuntatalot ovat korttelin matalampia rakennuksia ja ne sijoittuvat Rohtotarha-puiston reunalle. Korttelissa on suojainen sisäpiha, jonka alla on paikoitushalli. Koskelantienpuoleiset rakennukset suojaavat pihaa liikenteen ääniltä. Korttelipihan läpi kulkee pihapolku, jonka varrella olevat leikki- ja oleskelualueet ovat asukkaiden yhteisessä käytössä.

Osuuskuntatalot ovat arkkitehtuuriltaan hillittyjä ja moderneja ja ne sopeutetaan vanhaan rakennuskantaan materiaalein ja värein. Rakennukset ovat ns. pistetaloja, eli rakennuksessa on yksi valoisa porrashuone, jonka ympärille asunnot on ryhmitelty. Jokaisessa asunnossa on parveke tai kattoterassi. Asunnoissa on lattialämmitys, jolloin perinteiset patterit eivät rajoita sisustamista. Yhteiset talosaunat terasseineen sijaitsevat rakennusten ylimmässä kerroksessa.

Kehittyvä kerrostalo

Asumisosuuskuntatalo Koskelan Lehmus ja ympäröivä kortteli ovat osa Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaa. ”Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo  ohjelman tavoitteena on yhteistyöllä lisätä kerrostaloasumisen laatua, houkuttelevuutta ja uusia yksilöllisiä ratkaisuja. Kehittyvä kerrostalo -ohjelma vastaa kerrostalojen suunnitteluun ja rakentamiseen liittyviin teknisiin, toiminnallisiin, esteettisiin, sosiaalisiin, asuntopoliittisiin ja rakentamisprosessin kehittämistarpeisiin.

Ohjelma tarjoaa rakennuttajille tilaisuuden kokeilla uutta ja saada kaupungin asiantuntijoiden sparrausta kehitystyöhön. Ohjelma tarjoaa myös näkyvyyttä kehittämishankkeelle. Asukkaille ohjelma tarkoittaa uusia asumisen vaihtoehtoja ja esimerkkejä kerrostaloasumisen laadun parantamiseen.”

Asumisosuuskunta

Osuuskunnan jäsenyyden myötä jäsen saa vuokraoikeuden asuntoon. Huoneiston juridisena omistajana on osuuskunta. Osuuskunnan jäsenet voivat vaikuttaaa asumisyhteisön päätöksentekoon, kuten omistusasumisessa. Asumisosuuskunnassa asuminen on turvallista ja varmaa. Osuuskunnan jäsenenä asukkaan oikeudet on paremmin turvattu kuin tavallisessa vuokra-asunnossa, asukkaan ei tarvitse esimerkiksi huolehtia vuokranantajan vaihtumisesta. Asukas voi nauttia edullisemmasta asumisesta ilman lainataakkaa ja osuuskunnan jäsenenä voi vaikuttaa vuokratasoon yhdessä muiden osuuskunnan jäsenten kanssa. Firan rakentamat osuuskuntatalot ovat uusia energiatehokkaita taloja, joissa ominaista on älykäs kulutuksen seuranta.

Kun yhdessä päätetään asioista ja pidetään huolta rakennuksesta, se sitoo meitä enemmän yhteen

Koskelan Lehmukseen muuttanut asukas

Kohteen sijainti

Koskelan Lehmus valmistui Koskelantien ja Paviljonkikujan väliselle kaistaleelle Koskelan sairaala-alueen viereen.

Koskelan Kirkko

Koskelan Lehmus

Haluatko tietää ensimmäisenä uusista kohteistamme?

Tilaa Fira Kotien uutiskirje, niin saat varausmahdollisuuden uusiin kohteisiimme ennen muita

Mitä on ryhmärakennuttaminen

Mitä on ryhmärakentaminen?

Ryhmärakentamisessa tai -rakennuttamisessa rakennuttajana toimii perinteisen rakennusyrityksen sijaan joukko yksityisiä ihmisiä. Kiinnostus asumisen yhteisöllisyyteen on ollut vauhdittamassa ryhmärakennuttamista. Pyrimme toiminnallamme kehittämään ryhmärakennuttamista

Jaa artikkeli

Kysy lisätietoja

Ayala Maimon

Kuluttajamyyntipäällikkö LKV

+358 40 524 9600 ayala.maimon@fira.fi

Tila

1 Suunnitteilla
2 Rakenteilla
3 Valmis

Jaa referenssi