Blogi

10. tammikuuta 2018

Mitä on ryhmärakennuttaminen? – Sata vuotta vanha uutuus

Ryhmärakennuttaminen tekee rakennushankkeesta läpinäkyvämmän. Siinä pääset oikeasti näkemään ryhmän jäsenenä kerrostalon rakennusprosessin ja olet vaikuttamassa asunnon suunnitteluun, jos niin itse haluat.
Tätä on ryhmärakennuttaminen

Asuminen on tänä päivänä harmillisen kallista ja vaikutusmahdollisuudet uudisasunnon rakennusprosessiin ovat yksittäiselle asukkaalle usein hyvin vähäiset ellei olemattomat. Yhä useampaa kuitenkin kiinnostaa päästä vaikuttamaan asuntoon ja siihen millaista kaupunkia nyt ja tulevaisuudessa rakennetaan.

Ryhmärakennuttaminen tekee rakennushankkeesta läpinäkyvämmän. Siinä pääset oikeasti näkemään ryhmän jäsenenä kerrostalon rakennusprosessin ja olet vaikuttamassa asunnon suunnitteluun, jos niin itse haluat. Säästät myös asuntosi neliöhinnasta, sillä maksat ainoastaan toteutuneista kustannuksista.

Ryhmärakentaminen – sata vuotta vanha uutuus

Ryhmärakentaminen ei suinkaan ole mikään uusi tapa rakentaa, vaan niin on aina tehty ihmisten näköisiä koteja. Esimerkiksi Helsingin ensimmäinen ryhmärakennuskohde valmistui yli sata vuotta sitten. Tuohon aikaan ryhmärakentamalla syntyneisiin rakennuksiin saattoi muuttaa esimerkiksi saman ammatin harjoittajia, joten ei ollut lainkaan epätavallista kutsua ryhmärakentamiskohdetta vaikkapa ”lääkäreiden taloksi”.

Merkittävänä rakennusmuotona ryhmärakentaminen toimi 1950-luvun loppuun asti. Sitten grynderit valtasivat alan ja ryhmärakentaminen vaipui unholaan. Nyt aika on kuitenkin kypsä ryhmärakentamisen paluulle. Nykyisin asukkaat eivät kuitenkaan rakenna taloja itse, johon sana ryhmärakentaminen viittaa, vaan joukko ihmisiä rakennuttaa itselleen talon – siitä sana ryhmärakennuttaminen.

Ryhmärakennuttamisessa rakennuttajana toimivat tulevat asukkaat

Asukasyhteisövetoinen ryhmärakennuttaminen tarkoittaa rakennuttamistapaa, joka on täysin asukkaiden itsensä alulle laittama. Tällöin asukkaat kokoavat itse ryhmän, hankkivat tontin ja vievät suunnittelua eteenpäin. Tämä mallia kutsutaan niin sanotuksi omatoimiseksi ryhmärakennuttamiseksi.

Konsulttialoitteinen ryhmärakennuttaminen eroaa edellisestä siten että rakennushanke on ammattirakennuttajan tai -rakentajan vetämä. Silloin ryhmärakennuttajakonsultti kokoaa ryhmän, hankkii tontin ja ohjaa suunnittelua.

Ryhmärakennuttaminen yhdistää omatoimirakentamisen ja urakoinnin. Siinä rakennuttajana toimii perinteisen rakennusyrityksen sijaan joukko yksityisiä ihmisiä. Ryhmärakennuttaminen tarjoaa mahdollisuuden hankkia itsellensä asunnon hyvin rakennetusta talosta kohtuullisen vähällä vaivalla ja kilpailukykyiseen hintaan. Ryhmärakennuskohde voi olla esimerkiksi pienkerrostalo tai useita kymmeniä asuntoja käsittävä kerrostalo.

Ryhmärakennuttamisen hyödyt

Kun ryhmärakennuttamisen hankkii palveluna, ei tulevalta asukkaalta edellytetä projektinjohdollista tai rakentamiseen liittyvää osaamista. Pääset kuitenkin vaikuttamaan sekä oman kodin rakennusratkaisuihin että kerrostalon yhteisiin tiloihin.

Ryhmärakennuttamisessa asunnon hinta määräytyy todellisten rakennuskustannusten eikä alueen yleisen hintatason mukaan, jolloin hinta voi olla useita prosentteja muuta uudisasuntotuotantoa edullisempi. Lisäksi vaikutusmahdollisuudet tilaratkaisuihin ovat monesti paremmat kuin perinteisessä uudisasuntotuotannossa.

Ryhmärakennuttamisen hyödyt ovat siis moninaiset:

  • Vaikutat asuinympäristöösi. Ryhmärakennuttaminen poistaa muurin asukkaiden eli ryhmärakennuttajien ja suunnittelijoiden väliltä. Pääset vaikuttamaan asuntosi pohja- ja materiaaliratkaisuihin sekä siihen millaisia yhteistiloja rakennettavaan kohteeseen tulee.
  • Asiantuntijat ovat apunasi. Ryhmärakennuttamisprojekti etenee ammattitaitoisen projektijohdon vetämänä ja asiantuntijat pitävät huolta projektiin liittyvistä valmisteluista sekä valvonnasta.
  • Hyödyt taloudellisesti. Ryhmärakennuttamishankkeessa maksat vain toteutuneista rakennuskustannuksista. Asunnon neliöhinta voi olla useita prosentteja alueen muita uudisasuntoja halvempi.
  • Tiedät mitä maksat. Fira ryhmärakennuttajakonsulttina ja projektijohtourakoitsijana takaa kattohinnan, jonka yli kustannukset eivät nouse.
  • Olet edelläkävijä. Maailma muuttuu ja yhteisöllisyyden voima nostaa päätään. Moderni ryhmärakennuttaminen haastaa vanhat, pölyiset toimintatavat. On asumisen vallankumouksen aika!

Kiinnostuitko ryhmärakennuttamisesta? Haluatko päästä vaikuttamaan siihen millaista kaupunkia nyt ja tulevaisuudessa rakennetaan?

Jaa artikkeli

Kysy lisätietoja ryhmärakennuttamisesta

Heikki Ruski

Johtaja | Asuminen ja asuntorakentamisen palvelut

+358 405760647 heikki.ruski@fira.fi