Asuntorakentaminen Omistusasuntoja Ryhmärakentaminen

Sompasaarenlaituri 12 – Ryhmärakennuttamishanke

Tilaaja

As Oy Sompasaarenlaituri 12:n ryhmärakennuttajat

Vuosi

‍02/2020-07/2021

Laajuus

49 asuntoa / 5102 brm²

Sijainti

Helsinki

Pääsuunnittelija

Arkkitehtitoimisto KONKRET

Urakkamuoto

Projektinjohtourakka

Omannäköisiä koteja asukkaille

Helsingin Sompasaareen, aivan meren rantaan valmistui heinäkuussa 2021 Firan toinen ryhmärakennuttamiskohde, Sompasaarenlaituri 12. Ryhmärakennuttamisen periaatteiden mukaisesti asukasryhmän kokoaminen aloitettiin hyvissä ajoin ennen rakentamisen aloittamista ja asukkaat pääsivät vaikuttamaan tuleviin koteihinsa hyvin monipuolisesti aina pohjapiirroksista lähtien. 

Omannäköisiä koteja asukkaille

Sompasaarenlaituri 12:n asukkaat Liisa ja Kirsi olivat molemmat mukana ryhmärakennuttamisprosessissa aivan sen alusta asti. Modernissa ja energiatehokkaassa kerrostalossa on yhteensä 49 asuntoa, joista monista avautuu kaunis merinäköala. Asuntojen lisäksi talosta löytyy esimerkiksi ravintolakäyttöön soveltuva vuokrattava liiketila ja koko taloyhtiön yhteinen kerho- ja saunatila.

– Taloyhtiön asukkaat voivat vuokrata kerhotiloja erilaisiin käyttötarkoituksiin, Liisa kertoo.

Ryhmärakennuttamisessa asukas pääsee vaikuttamaan moniin valintoihin

Rakentaminen aloitettiin syksyllä 2019 ja koko kohde valmistui heinäkuussa 2021. Asukasryhmä koottiin kasaan kuitenkin jo noin vuosi ennen rakentamisen aloittamista.

– Toiveita kuunneltiin oman kodin rakentamisessa hyvin, ihan erittäinkin hyvin. Saimme suunnitella pohjapiirroksenkin ihan omanlaiseksemme. Olimme määritelleet ne speksit, että mistä saa valita, mutta niiden puitteissa kaikkea sai kyllä ihan iloisesti toteuttaa, Kirsi iloitsee.

Kirsin ja Liisan mukaan asukkadein toiveet huomioitiin hankkeessa erittäin hyvin.

– Valmis kokonaisuus vastaa odotuksiani, oikeastaan jopa ehkä vähän enemmän kuin mitä osasin odottaa. Olen ihan tosi iloinen siitä, että olemme saaneet tehdä täällä niin paljon myös itse, Kirsi jatkaa.

“Se on ihan hirvittävän tärkeä asia, että lähdetään liikkeelle siitä ihmisestä”

Vaikka koko prosessi aina asukasryhmän kokoamisesta avainten luovutukseen oli melko pitkä, sujui kaikki kokonaisuutena oikein hyvin. Firan tavoitteena oli rakentaa nimenomaan asukkaidensa näköisiä koteja. Kirsi ja Liisa ovat sitä mieltä, että tämä tavoite myös saavutettiin.

– Parasta Firassa ja tässä rakennusprosessissa on ollut mielestäni informointi ja aikataulujen pitävyys. Mielestäni Fira on ollut varsin palvelualtis, mitä tulee esimerkiksi erilaisiin kysymyksiin vastaamiseen ja muuhun sellaiseen, Liisa kiittelee.

– Se on aivan eri asia lähteä rakentamaan siitä ihmisen näkökulmasta kuin siitä, että rakennetaan vaan ja sitten katsotaan, että kenelle se kelpaa. Se on ihan hirvittävän tärkeä asia, että lähdetään liikkeelle siitä ihmisestä. Se on tulevaisuutta, Kirsi painottaa.

Liisa ja Kirsi haluavat kannustaa myös muita ryhmärakennuttamisesta kiinnostuneita ottamaan aiheesta rohkeasti selvää. Uusia kohteita rakennetaan koko ajan tiiviiseen tahtiin.

– Tämä on ihan supermielenkiintoinen tapa saada itselleen koti ja myös se taloyhtiön yhteisö siihen ikään kuin kaupan päälle. Suosittelen tätä kyllä, Kirsi kiteyttää.

Tyytyväisiä asukkaita

Kohteen asukkaat ja ryhmärakennuttajat ovat olleet pääosin erittäin tyytyväisiä projektiin ja omiin koteihinsa. Asiakastyytyväisyyskyselyssä kasukkaat ja ryhmärakennuttajat ovat olleet erittäin tyytyväisiä projektiin ja omiin koteihinsa. Asiakastyytyväisyyskyselyssä suositteluasteeksi muodostui +58.

Projekti on saanut kiitosta mm. erinomaisesta hinta-laatu suhteesta sekä toiveiden huomioimisesta rakentamisen aikana. Asukkaat pääsivät vaikuttamaan yhtiön yhteistilojen varusteluun, jota varten oli varattu erillinen puuharahasto.

Tämä on ihan supermielenkiintoinen tapa saada itselleen koti ja myös se taloyhtiön yhteisö siihen ikään kuin kaupan päälle. Suosittelen tätä kyllä

Kaikin puolin niin kiva projekti ja voin vahvasti suositella Firaa ja ryhmärakennuttamista.

Hanke on hyvin toteutettu ja rakentamisen laatu on hyvä, parempi kuin aiemmissa ostamissani asunnoissani. Fira on kuunnellut asiakasta hyvin.

Asiakastyytyväisyys

+58

Suositteluaste

SunZEB – Energiatehokasta asumista

Kohde toteutettiin SunZEB (SunZeroEnergy – Building) -ideologiaan perustuvalla suunnitteluratkaisulla. Suunnittelussa maksimoidaan kokonaisenergiatehokkuus järjestelmä- ja kiinteistötasolla. VTT:n selvityksen mukaisesti uuden suunnittelukonseptin avulla kiinteistön uusiutuvan energian osuus koko lämmöntarpeesta on 55 %. Konsepti mahdollistaa suuret ikkunapinnat ja miellyttävät sisäolosuhteet kaikkina vuodenaikoina. Kesällä auringon energia kerätään talteen ja ylilämpö hyödynnetään kaukojäähdytysjärjestelmän avulla Helsingin kaukolämpöverkossa. Toisaalta talviaikaan matalalta tuleva auringon säteily lämmittää tiloja ja tuo runsaasti luonnonvaloa asuntoihin myös vuoden harmaimpina päivinä.

Puoliyksityinen, puolijulkinen ulkotila

Uudenlaiseen kaupunkiasumiseen kuuluva kompakti yhteispihatontti on olennainen osa Kalasataman merellisen asuinympäristön identiteettiä. Yhteispihatontista tulee kaupunkitilasta erillään oleva korttelin sisäinen tila. Piha muodostaa rakennusarkkitehtuurin kanssa ehjän kokonaisuuden. Piha jäsennettiin niin, että pihalle syntyy erilaisia mm. leikkiin ja oleskeluun sopivia paikkoja ja tiloja. Yhteispiha on avoin ja tarvittaessa käytettävissä myös Kalasataman muille asukkaille, mitä voidaan korostaa pihan sisääntulokohtien ja näkymien pihasuunnittelussa.

Kohteen sijainti

Sompasaarenlaituri 12 sijaitsee upeissa merellisissä maisemissa Kalasatamassa.

Kauppakeskus REDI

Sompasaarenlaituri 12

Haluatko tietää ensimmäisenä uusista kohteistamme?

Tilaa Fira Kotien uutiskirje, niin saat varausmahdollisuuden uusiin kohteisiimme ennen muita

Mitä on ryhmärakennuttaminen

Mitä on ryhmärakentaminen?

Ryhmärakentamisessa tai -rakennuttamisessa rakennuttajana toimii perinteisen rakennusyrityksen sijaan joukko yksityisiä ihmisiä. Kiinnostus asumisen yhteisöllisyyteen on ollut vauhdittamassa ryhmärakennuttamista. Pyrimme toiminnallamme kehittämään ryhmärakennuttamista

Jaa artikkeli