Blogi

11. heinäkuuta 2018

Työnjohtoharjoittelijana Firalla

Firan Building Movement -slogan kuvastaa sitä tekemisen meininkiä, jonka firmassa havaitsee heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Muutoksen edistämiseksi uusia asioita saa ja pitää kokeilla myös työnjohtoharjoittelijana.
Työnjohtoharjoittelijana firalla

[Artikkelin on kirjoittanut Jesse Forsell]

Alkuvuodesta lähestulkoon jokaisella opiskelijalla on edessään sama urakka: kesätöiden hakeminen, joka alkaa usein heti tammikuussa. Tänä vuonna kesätyöhakujen alkaessa itselläni oli takana kaksi vuotta rakennustekniikan opintoja Tampereen teknillisessä yliopistossa, viimekesäinen haalariharjoittelu sekä ennen opintoja vietetty aika viherrakentajana.

Miksi Fira?

Alun perin ajatuksenani oli keskittyä hakemaan töitä Tampereelta, mutta hyvin pian tajusin, että työpaikan saaminen edellyttäisi katseen kääntämistä pääkaupunkiseudulle. Rakennusalan toimijoista Helsingin alueella erottui yliopistollammekin paljon esillä ollut Fira, rakennusalan yritys, jonka näkökulmat rakentamiseen poikkesivat todella paljon muista alan perinteisistä toimijoista.

Rakennusalan uudistaminen ja uusien toimintatapojen kokeileminen kuulostivat hyvältä, mutta herättivät minussa jopa ennakkoluuloja. Miksei kukaan ole tehnyt tämmöistä aiemmin? Pitääkö rakentamisen todella olla ihmislähtöistä? Päätin ottaa selvää, ja päädyin hakemaan Firalle työnjohtoharjoittelijaksi.

Odotukset traineena olosta?

Ensimmäisten viikkojen aikana vähäisetkin epäilykseni Firasta ovat karisseet istuessani työmaakopissa paalutuskoneen jyskettä kuunnellen. Rakentamistahan tämäkin loppujen lopuksi on!

Vaikka olenkin ensimmäistä kertaa toimihenkilötehtävissä, en ole koskaan tuntenut itseäni näin tervetulleeksi uuteen työpaikkaan. Ilmapiiri niin pääkonttorilla kuin työmaallakin on rento, ja porukkaan tuntee kuuluvansa heti. Harjoittelijoille järjestetään myös kattavasti perehdytystä, opastusta ja aktiviteetteja, joten Firan meininkiin pääsee varmasti mukaan ja toimintatavat tulevat jokaiselle tutuksi.

Työmailla on tietysti myös omat haasteensa aikataulujen, suunnitelmien muuttumisen ja aliurakoitsijoiden kanssa toimimisen kanssa. Rakentamisen ongelmiin ja ylimääräisen paperityön minimointiin on Firalla pyritty löytämään digitaalisia ratkaisuja, joiden käyttöä Fira testaa ja kehittää omilla työmaillaan. Odotankin kesän aikana pääseväni kehittämään omia taitojani erilaisten ohjelmistojen parissa, sillä monet käyttämistämme työkaluista ovat uusia koko työmaahenkilöstölle.

Building Movement

Ehkäpä koko rakennusalan suurimpia haasteita näyttääkin tällä hetkellä olevan se, että vaikka hyviä ratkaisuja työn tehostamiseen ja laadun parantamiseen on olemassa, niiden käyttöönotto on silti ollut hidasta. Firan Building Movement -slogan kuvastaakin sitä tekemisen meininkiä, jonka firmassa havaitsee heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Muutoksen edistämiseksi uusia asioita saa ja pitää kokeilla.

Jaa artikkeli