Laatua ei synny sattumalta
Kirjoittaja
Kategoriat
Rakentamisen laatu syntyy rakennushankkeen laadukkaasta johtamisesta aina ensimmäisistä luonnossuunnitelmista viimeisteltyyn työn toteutukseen.
Käytä hyväksi havaittuja ratkaisuja
Rakennukset suunnitellaan useimmiten niin, että ne ovat yksilöllisiä, ja hyvä niin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettemmekö voisi vakioida monia osia rakennuksista ja rakennusprosessista. Esimerkiksi hyödyntämällä uudisrakennuksissa hyviksi havaitut runko- ja talotekniikan ratkaisut voimme säästää merkittävästi ja panostaa esimerkiksi laadukkaampiin pintamateriaaleihin. Isoissa toimitilahankkeissa ja korjausrakentamisessa suunnittelua ja rakentamista tehdään usein rinnakkain: hyödyntämällä vakioituja suunnittelunohjauksen menettelyjä pystymme vastaamaan hinnanmäärityksen, hankinnan ja tuotannon tarpeisiin niin, että asiakkaan tavoitteet saavutetaan yhdessä.
Kaikki lähtee ihmisistä ja hyvästä johtamisesta – Työn aloitusedellytykset kuntoon.
Laadukkaan rakentamisen edellytys on hyvä johtaminen ja tiedonhallinta. Pohjimmiltaan rakennusprojekti koostuu suuresta joukosta ihmisiä, joilla on erilaiset ammatilliset osaamiset, erilaiset tietojärjestelmät, eri työnantajat ja usein eri äidinkieli. Tiedonkulun näkökulmasta matka suunnittelijan oivalluksesta asentajan tekemään toteutukseen on pitkä. Avoin tiedon jakaminen on edellytys sille, että jokaisella on oman työnsä toteutuksen kannalta oleelliset tiedot käytettävissä.
Leanin mukaisen hukan poistamisen periaate ei koske vain rakennustöiden suorittamista, vaan hukkaa tulisi poistaa myös paperityöstä. Reaaliaikaiset tilannekuvat vapauttavat työnjohdon aikaa raporttien ja muistioiden kirjoittamisesta varsinaiseen työnjohtamiseen. Läpinäkyvyys lisää luottamusta osapuolien välillä.
Projektin dokumentaatiossa tulisikin keskittyä enemmän laadunvarmistustoimien todennusdokumentaatioon kuin tuotannon perussuunnitelmiin, jotka ovat venyneet kymmensivuisiksi tutkielmiksi eri aiheista.
Laatuvirheiden määrä per asunto Firan viimeisen 10 uudisasuntohankkeen luovutushetkellä.
Työmaalla hukkaa syntyy useimmiten puutteellisen ennakkosuunnittelun vuoksi. Työnjohdon tärkeimpiä tehtäviä on suunnitella rakennustöiden eteneminen niin, etteivät ne keskeydy, vaan virtaavat sujuvasti mestalta toiselle. Kiirettä ei synny ja työt toteutuvat turvallisesti, annetussa ajassa ja budjetissa. Työn lopputuloksen tulee vastata sille asetettuja vaatimuksia.
Laadunvarmistuksen ja tiedonkulun kannalta tärkeimpiä tehtäviä ovat mallityöt ja ensimmäisten osakohteiden asennuskatselmukset. Näissä katselmuksissa pitäisi viimeistään tilaajan edustajille, suunnittelijoille ja tekijöille syntyä yhteinen näkemys siitä mitkä ovat työn laatuvaatimukset ja millainen lopputuloksen tulee olla. Kun jokainen tietää minkälaisia vaatimuksia heidän työlleen on asetettu, hyvin harva tekee tahallaan väärin.
Ollaan ammattiylpeitä, tehdään työt kerralla kuntoon
Laadunvarmistuksen tulisi olla luonnollinen osa jokaisen työntekijän arkea. Työmaalla on erikoisurakoitsijoita, jotka ovat keskittyneet tiettyihin työvaiheisiin. Heillä on arvokasta kokemusta ja näkemystä, jota tulisi hyödyntää laadunvarmistuksessa.
Tiukan valvonnan sijaan nostetaan urakoitsijoiden osaaminen ja ammattiylpeys keskiöön. On aika karistaa rakennusalan huono maine virheiden piilottelijana ja ottaa tilalle koko prosessin kattava läpinäkyvyys sekä eri osapuolten välinen arvostus ja luottamus.
Viisi vinkkiä laadun parantamiseksi
• Arvosta osaajia
• Johda asioiden sijaan ihmisiä
• Tarkasta laatua aidosti ja oikea-aikaisesti.
• Hyödynnä modulaarisuutta, se ei ole este yksilöllisille ratkaisuille.
• Panosta sujuvaan tiedonhallintaan.
Herättikö artikkeli ajatuksia?
Ota yhteyttä niin jutellaan lisää.
Sari Paukku
Projektipäällikkö
+358503441925 sari.paukku@fira.fi