Blogi

11. syyskuuta 2024

Kulttuuri tukee tai tukahduttaa

Mistä hyvä kulttuuri syntyy? Entä miten kulttuuria johdetaan? Kenen vastuulla kulttuuri on?

Kun asunnot muuttuvat kodeiksi, toimiva liiketila tukee tavoitellusti liiketoimintaa ja rakennus palvelee käyttötarkoitustaan, on yhteistyöllä onnistuttu. Kulttuuri on ihmisten välillä vallitseva liima, joka saa meidät yrittämään parhaamme niin tiimeissä kuin yrityksenäkin.

Kulttuuri – yhteinen voimavaramme, tärkeämpänä kuin koskaan

Alaa kurittavat harmaa talous, yhteistoiminnan puute, laatuvirheet, aikatauluongelmat ja matala tuottavuus. Äärimmäisen kulttuurisen muutoksen tavoitteena on, että yhdessä sovitut asiat toteutuvat sovitusti.

Firan kehittämässä YALPmax-kaavassa kulttuuri on kerroin, jolla on suurin vaikutus. Kulttuuri tukee tai tukahduttaa.

Toimiva kulttuuri vaatii jokaisen panosta. Henkilökohtaisen panoksen lisäksi tarvitaan johtamisjärjestelmiä ja avointa, rehellistä viestintää. Liiketoiminnassa luottamus ja arvot luovat perustan toiminnalle. Ajatus ”minun luvuistani” ja ”sinun luvuistasi” on vanhanaikainen. Kukoistuksen kulttuuria on puhua ”meidän luvuistamme.”

Avoimuutta ja luottamusta herättävässä kulttuurissa jokaisen täytyy päästä käsiksi tietoon esimerkiksi organisaation tai työmaan tilannekuvasta ja suunnasta. Tiedämme, mitä tänään ja huomenna tapahtuu. Ymmärrämme vastuumme, tehtävämme ja työmme tuloksen vaikutuksen yhteiseen tavoitteeseemme.

Rakennuttajat, rakentajat, suunnittelijat ja muut hankkeen osapuolet viestivät tahtotilojaan, tarpeitaan ja toiveitaan ymmärrettävästi. Keskusteluyhteyden säilyttäminen aina ideasta käyttöönottoon asti on tärkeää. Yksilöinä muodostamme organisaatioita, jotka taas muodostavat kiinteistö- ja rakennusalan.

Alan kulttuuri – yhteinen vastuu

Vallitseeko kiinteistö- ja rakennusalalla yhdessä tekemisen kulttuuri? Yrityksillä, kaupungeilla, sidosryhmillä ja esimerkiksi rahoittajilla on tavoitteita kulttuuriin liittyen, esimerkiksi avoimuutta arvostetaan. Toisaalta monelle meistä saattaa olla surullisen tuttua, että avoimuuden puute on aiheuttanut epäluottamusta ja haasteita.

Me yhdessä toimijoina muodostamme alan kulttuurin. Uskomme, että rakentaminen voi olla fiksumpaa, kestävämpää ja ihmislähtöisempää. Vain yhteistyöllä osapuolten kesken kiinteistö- ja rakennusala kehittyy, kasvaa ja kukoistaa.

Keskiössä ovat kaksi muutosta:
1) halu tehdä rakentamisesta tuottavampaa ja
2) toteuttaa sitä yhteisellä insentiivillä.

Nämä kaksi kulttuurista muutosta voidaan saavuttaa, kun seuraavat viisi teemaa ovat kunnossa.

1. Arvot: Arvojen tulee olla totta. Yhteisesti jaetut arvot ovat kulttuurin keskiössä ja ne joko tukevat tai tukahduttavat yhteisen arvonluonnin potentiaalia. Arvot kuvaavat kuinka tavoitteet yhdessä saavutetaan.

2. Johtaminen: Kulttuuria tulee johtaa tietoisesti ja tavoitteellisesti. Prosessit ja rakenteet muotoillaan kulttuurin kautta. Kulttuuri on kohdillaan, kun prosessit mahdollistavat vain sekä hyvän että arvon luomisen.

3. Jatkuva parantaminen: Kiinteistö- ja rakennusalan työn tuottavuus ei ole kehittynyt 50 vuoteen juuri lainkaan. Tuottavuuden hyppäyttäminen vaatii sekä innovaatioita että jatkuvaa parantamista. Jokaisen hank­keen, toimijan ja asiakkaan takaa löytyy paljon yhteistä, jota kannattaa vakioida, kehittää ja jatkuvasti paran­taa hanke hankkeelta. Ihmisiä, liiketoimintaa, prosesseja ja tuotteita – kaikkea voi ja tulee kehittää.

4. Läpinäkyvyys: Yhdessä tekemisen, oppimisen, kasvamisen ja voittamisen vakaana pohjana komeilevat läpinäkyvyys ja avoimuus. Kiinteistö- ja rakennusalan kulttuurin kehittymisen ydintä on läpinäkyvyyden lisääminen. Voisimmeko lisätä läpinäkyvyyttä myös arvon muodostamiseen ja ansaita sen mukaan, miten olemme arvoa tuottaneet?

5. Innovaatio: Tuottavuuden, laadun, taloudellisuuden, läpivirtauksen ja asiakaskokemuksen nostamiseksi ala tarvitsee innovaatioita. Liiketoimintamalli-innovaatiot mahdollistavat asiakkaille uutta ansaintaa ja ajavat osapuolia tekemään töitä yhteisen päämäärän eteen. Palveluinnovaatiot mahdollistavat kyvykkyyksien ja tuotteiden fiksumman ostamisen ja tehokkaamman tarjonnan. Tuote- tai toimintamalli-innovaatiot auttavat osapuolia esimerkiksi hukan pienentämisessä esivalmisteilla tai parantamalla hankkeen läpivirtausta. Inno­vaatiot vaativat syntyäkseen ilmapiirin, jossa ”näin tämä on ennenkin tehty” -asenteelle ei ole sijaa.

Rakentajia kun olemme, niin rakennetaan kulttuuriakin yhdessä.

ÄÄRIMMÄINEN MUUTOS, IHAN TAVALLISIN KEINOIN

Rakentamisen kulttuurin keinokirja

Jaa artikkeli

Herättikö artikkeli ajatuksia?

Ota yhteyttä niin jutellaan lisää.

Eero Keski-Petäjä

Projekti-insinööri

+358 400 646589 eero.keski-petaja@fira.fi