Blogi

17. lokakuuta 2024

Aika on rahaa – miten rakennushankkeen lyhyempi läpimenoaika säästää tilaajan kuluja?

Rakennusprojektin taloustilanteen pystyy usein aistimaan kulkemalla työmaalla. Siistillä ja valoisalla työmaalla, jossa ihmiset tervehtivät ja kiirettä ei näy, on yleensä talouspuolikin kunnossa.
Aika on rahaa

Kiireetön työmaa ei synny pidentämällä rakennus­aikaa, vaan lyhentämällä sitä. Kun rakennusaika­taulusta otetaan pois aikapuskurit ja varaukset se tarkoittaa, että tuotanto on herkkä häiriöille. Silloin ei ole varaa yllätyksiin: työvaiheet ja logistiikka on suunniteltava erittäin tarkalle tasolle. Oikeat tekijät ja materiaalit on oltava oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Yksi sovellus tämän kaltaisesta toiminnasta on tahtituotanto. Tahtituotannon oppeja voidaan kuitenkin hyödyntää kaikessa rakentamisessa, vaik­ka työt eivät varsinaisesti tahdissa etenisikään.

Lyhempi rakennusaika ei tarkoita sitä, että lisätään resursseja, pidennetään päivää ja toimitaan muu­ten niin kuin ennenkin. Koko tuotantologiikka on ajateltava uudella tavalla. Tähän tarvitaan mukaan koko rakennusprojektin organisaatio mukaan lukien asiakkaat, suunnittelijat ja erikoisurakoitsijat sekä tietenkin tuoteteollisuus ja viranomaiset. Onnistu­misen edellytykset lyhyelle läpimenoajalle luodaan jo hankesuunnitteluvaiheessa sekä urakan kilpailu­tuksessa.

Esimerkkejä nopean läpimenoajan hyödyistä.

  • Asuntokorjaushankkeessa asukas hyötyy 3 kuukauden haitta-ajan laskiessa 2 kuukauteen keskimäärin 750–1 500 € väliaikaisasumisen kustannuksissa.
  • Asiakkaat pääsevät markkinoimaan valmiita asuntoja kuukausia aiemmin kuin tavanomai­sessa tuotannossa.
  • 10 m€ hankkeessa 12 kk rakentamisajan lyhe­neminen 3 kuukaudella tarkoittaa 7 % korolla noin 100 k€ vähemmän rakentamisen aikaisia rahoituskuluja.

  • Lyhyempi rakennusaika tarkoittaa myös, että erilaisten liiketoimintojen aloittaminen on mahdollista aikaisemmin ja sitä kautta myös tuotot alkavat kertyä nopeammin.

Firan tuotannon läpimenoaikojen kehittyminen

Läpimenoajan kehitys asuntokorjaushankkeissa

5 % pois joka vuosi

Asuntotuotannon läpimenoaika viikoissa sisältäen runko- ja sisävaiheen normeerattuna 76 asunnon kohteen kokoon.

Miten laadukkaaseen lopputulokseen päästään?

Suunnitelmasta asennusohjeeksi

Tuotannon ennakkosuunnittelu ja materiaalien hankinta on mahdotonta ilman suunnitelmia. Suun­nittelun rooli ja suunnitelmien laatu korostuvat häiriöherkässä tuotannossa. Suunnitelmissa ole­vat epävarmuudet vähenevät, kun hyödynnetään vakioituja ratkaisuja. Kaikkea ei tarvitse vakioida, mutta paljon voidaan ilman, että kaikki talot alkavat näyttää samalta. Firan asuntokirjasto on hyvä esi­merkki vakioinnista, jossa jokainen asuntokirjastoa hyödyntävä talo on erinäköinen. Toinen esimerkki on asuntokorjauksista, joissa hyödynnetään yli 20 esi­valmistetta, joista yksi esimerkki on kylpyhuoneen putkihajotus. Tämän putkihajotuksen tekemiseen tarvitaan tuotantosuunnitelmat, mikä on eri asia kuin totutut toteutussuunnitelmat. Tarvitaan ajatustavan ja toiminnan muutos.

Suun­nittelun rooli ja suunnitelmien laatu korostuvat häiriöherkässä tuotannossa.

Käännetäänkö suunnittelulogiikka päälaelleen? Pe­rinteiset suunnittelulogiikat eivät tue tuottavuuden kehittymistä ja tahtirakentamista parhaalla mahdol­lisella tavalla. Todelliset komponentit ja tuotannon logiikka tulisi olla sisällä jo viitesuunnitelmissa, jolloin tuottavuus olisi sisäänrakennettu, ei päälle liimattu. Ja ei, tämä ei tarkoita, että mennään tuo­tanto edellä, vaan edelleen asiakastarve ja liiketoi­minta edellä.

Modulaariset ja esivalmistetut ratkaisut

Nykyisin esivalmistusaste rakentamisessa on mata­la. Rakennusaika lyhenee luontevasti, kun tehdään vähemmän työvaiheita työmaalla ja enemmän esi­valmisteina muualla. Modulaarisuus voi tarkoittaa erikokoisia kokonaisuuksia, kuten kylpyhuone-ele­menttejä tai vaikka saunan paneelien katkomista oikeaan mittaan jo ennen työmaalle toimitusta.

12 tehtävää

Näin monesta tehtävästä asuntohankkeen maalaustöiden suojaus-ja nauhoitustyö koostuu.
Tavanomaisesti maalaustyöt on totuttu esittämään yhtenä aikataulutehtävänä.

Töiden ennakkosuunnittelu

Työnjohdolle tulee varata nykyistä enemmän resurs­seja töiden ennakkosuunnittelua varten. Kun halu­taan pysyä tiukassa aikataulussa, on työt purettava työjonoiksi ja mietittävä tarkat materiaalimäärät tiloittain. Muuten töiden rytmitystä ja toimitusaika­tauluja on mahdoton suunnitella ja johtaa. Parempi ennakkosuunnittelu johtaa myös parempaan laa­tuun. Virheet ja esteet tulevat esiin hyvin varhaises­sa vaiheessa. Tiiviissä tuotantotahdissa ei ole varaa jättää ”häntiä” vaan työt on tehtävä kerralla valmiik­si, muuten työt pysähtyvät.

Logistiikka huolehtii materiaalien virtauksesta

Materi­aalien hankinnan ja logistiikan on oltava yhtenäinen kokonaisuus, joka on mietitty työsuoritetasolle asti. Tavarantoimittajien kanssa on tehtävä tiivistä yhteistyötä, jotta toimitusajat saadaan pitämään. Myös tavaroiden lajittelulla ja keräilyllä voidaan tukea tuotantoa, esimerkiksi keräilemällä eri tilojen materiaalit omille lavoille. Logistiikka ei ole pel­kästään tavaran toimitusta työmaalle ja haalausta tiloihin. Yhtä tärkeää on suunnitella paluulogistiikka eli pakkausmateriaalien ja rakennusjätteiden kuljet­taminen pois työmaalta.

Asuntokorjaustyömaan asuntokohtaiset materiaalit eroteltuna
Asuntokorjaustyömaan asuntokohtaiset materiaalit eroteltuna

Kumppanuudet ja projektien virtautus

Uuden toimintatavan oppiminen ja omaksuminen vaatii perehtymistä. Jos työntekijät vaihtuvat jokai­sen työmaan jälkeen, on suuri riski, ettei uudesta tuotantologiikasta saada parhaita hyötyjä irti. Yksi vaihtoehto on kehittää yhteistyömalleja niin, että aliurakoitsijoille olisi aina tarjolla seuraava pääurakoitsijan työmaa, kun edellinen loppuu.

Kokemuksemme mukaan työntekijät viihtyvät pa­remmin työmaalla, jossa rakennusaikaa on saatu lyhennettyä merkittävästi. Vaikka työtahti on tiivis, työt etenevät ilman katkoja ja turhaa tavaroiden etsiskelyä. Toimintatapojen muuttaminen ei tapah­du hetkessä ja se vaatii yhteistä halua muuttua ja kehittyä. Muutos alkaa siitä, että tiedämme mihin suuntaan mennä, ymmärrämme paremmin muutok­sen tarkoituksen ja sitoudumme siihen.

Miten asuinkerrostalon yhden kerroksen elementtiasennus nopeutettiin viikosta 3 päivään?

Firan VAV Retiisikujan työmaalla yhden kerroksen elementit asennettiin kolmessa päivässä.
Firan VAV Retiisikujan työmaalla yhden kerroksen elementit asennettiin kolmessa päivässä.

Faktat:

  • Elementtejä asennettiin 105 kpl
  • Työpäivää ei pidennetty
  • Tauoista ei tingitty
  • Käytössä oli yksi ajoneuvonosturi
  • Yksi asennustiimi

Mitä muutettiin tavanomaiseen verrattuna?

  • Hanke toteutettiin KVR-urakkana, jossa urakoitsija oli alusta asti mukana suunnittelemassa tuotannon tehokkuutta ja yhteensovittamassa tätä asiakastavoitteisiin
  • Runkotyönjohdon resurssointi 1,5 kertainen
  • Ei suunniteltu pelkästään elementtien asennusta vaan kaikki runkoon liittyvät työt mukaan lukien laadunvarmistuksen
  • Jokaiselle elementille määriteltiin asennusjärjestys
  • Rungon detaljit suunniteltiin asennusjärjestyksen mukaan
  • Jokainen elementtitoimitus oli mietitty täsmällisesti
  • Nosturin käyttö optimoitu
  • Muutettiin asennusporukan työnjako ja ansaintalogiikka

Vinkit hankkeen läpivirtauksen parantamiseksi

Arvosta osaajia
Suunnittele oikealla tarkkuudella hankevaiheesta riippuen
Vaadi hyvää tuotannon ennakkosuunnittelua
Panosta sujuvaan logistiikkaan
Aseta yhteinen tavoite
Hankkeen kilpailutus mahdollistaa urakoitsijan osaamisen hyödyntämisen

Jaa artikkeli

Haluatko vaihtaa muutaman sanan hankkeestasi? Ota yhteyttä niin jutellaan lisää