Uuden ajan rakentajat – Firan huippujengi ja rakentamisen vallankumous
Tulevaisuuden rakennusalan yritys voisi olla juuri sellainen kuin Fira. Rakennusalan ketterä uudistaja etsii rohkeasti uusia toimintatapoja ja panostaa ihmisiin, koska ihmiset tekevät muutoksen.
– Meillä työntekijään luotetaan ja jokainen saa vastuuta, vaikka olisi juuri taloon tullut harjoittelija. Näemme voiman työyhteisössä ja haluamme muuttaa koko rakennusalaa, emme vain Firaa, sanoo HR-päällikkö Sylvia Hyry.
Fira toteuttaa muun muassa uudis-, korjaus- ja asuntorakentamishankkeita, etsii uusia toimintamalleja esimerkiksi yhteisörakentamisesta ja kehittää rakentamisen digitaalisuutta. Tärkeässä roolissa on trainee-ohjelma, jossa haetaan alan opiskelijoita työharjoitteluun ja luomaan tulevaisuuden Firaa.
Myös nykyinen palvelu- ja kehitystiimin esihenkilö Antti Kauppila päätyi Firalle trainee-ohjelman kautta. Antti opiskeli kymmenen vuotta sitten Tampereen teknillisessä yliopistossa tuotantotaloutta, kun silmiin osui trainee-ohjelman mainos koulun seinällä.
– Firan liiketoiminta-ajatus oli kiinnostava, vaikka yritys oli silloin vielä pieni alan haastaja. Firan ajattelu oli kaikkea sitä, mitä itse olin opiskellut ja mihin itse uskoin. Strateginen ajattelu ja liiketoimintamalli oli hyvin erilainen kuin monilla muilla rakennusliikkeillä, vaikka rakentaminen on sinänsä samannäköistä prosessina.
Fira teki Anttiin niin suuren vaikutuksen, ettei hän edes hakenut muualle. Niin hänen aiemmat kesätyönsä rakennustyömailla vaihtuivat Firan konttorille. Harjoittelun jälkeen Antti jäi tuntitöihin, teki Firalle opinnäytetyönsä ja allekirjoitti vakituisen työsopimuksen. Siitä alkoi nyt jo kymmenen vuotta kestänyt firalaisuus.
– Tietty ajattelu on täällä edelleen hyvin samanlaista kuin aloittaessani. Fira on kasvanut paljon kokoaan isommaksi vaikuttavuuden, innovatiivisuuden ja ajatusjohtajuuden näkökulmasta, Antti sanoo.
Opimme harjoittelijoilta
Trainee-ohjelmaan ei tulla kahvinkeittäjäksi ja apulaiseksi, vaan aivan oikeisiin töihin muiden firalaisten joukkoon. Jokaiselle harjoittelijalle nimetään oma ohjaaja, jolta saa tukea.
– Olemme saaneet paljon positiivista palautetta, että meillä pääsee tekemään aidosti samoja tehtäviä vakituisten työntekijöiden kanssa. Kesätyöntekijätkin tulevat meillä aitoon tarpeeseen, eivät vain ekstraksi, Antti sanoo.
– Kun aloitin, meillä oli 10 harjoittelijaa ja yrityksessä oli silloin 40–50 työntekijää, joten se on prosentuaalisesti paljon. Yksi Firan menestyksen perusjutuista on ollut se, että olemme saaneet sitoutettua nuorta porukkaa. Mielestäni tämä on kestävä tapa rakentaa organisaatiota ja löytää lahjakkaita ihmisiä, jotka sopivat yrityksen kulttuuriin ja arvoihin.
Kokeneiden työntekijöiden osaaminen sekä nuorten uudenlainen ajattelu ja ennakkoluulottomuus luovat yhdessä Firan. Myös yrityksen johto on aidosti kiinnostunut nuorten ajatuksista.
– Traineet ovat meille todella tärkeitä ja myös me haluamme oppia heiltä. Meillä saa kokeilla, ja opiskelun oppeja pääsee oikeasti hyödyntämään. Meillä on matala hierarkia, ja tänne hakeutuu kehitysmyönteisiä ja kokeilevia tyyppejä, sanoo rekrytointipäällikkö Heidi Elfström.
Tosissaan muttei tosikkona
Perinteisen rakennusalan työt voi tehdä aivan toisin kuin perinteisesti. Firan innovaatioita ovat esimerkiksi mediahuomiota saanut ketterä kahden viikon putkiremontti, rakentamisen läpivirtauksen kehittäminen ja ryhmärakentaminen. Monia yllättää se, että konserniin kuuluva, digitaalisia rakentamisen palveluja kehittävä Fira Smart myy sovelluksiaan rakennusliikkeille.
– Ajattelemme, että on oikeasti vähän salattavia asioita. Jos joku kopioi toimintamalleja ja vie ne käytäntöön, se on toimialalle vain hyvä. Haluamme jakaa ajatuksiamme ja olemme tehneet yhteistyötä muiden rakennusliikkeiden kanssa. Tämä on mielestäni alalla uutta ja oikeansuuntaista tekemistä, Antti sanoo.
Rakennusalan huippujengin kanssa on kiva tulla töihin myös marraskuisena maanantaiaamuna, ja toimiston käytävillä kuuluu nauru. Töitä tehdään tosissaan, mutta ei tosikkona.
Firalla on huomattu, että nuorten tapa tehdä töitä ja heidän odotuksensa työuralta ovat hyvin erilaiset kuin vanhemmilla. Enää ei riitä vain se, että on mielenkiintoinen työtehtävä. Nuorempi sukupolvi haluaa olla osana muutosta, ja työn täytyy tuntua omiin arvoihin sopivalta.
– Nuoret pitävät vastuullisuutta ja digitaalisia ratkaisuja itsestään selvänä ja osaavat vaatia niitä, mitä on aiemmin pitänyt muutosjohtaa voimakkaammin. Tämä luo mahdollisuuksia aivan uudenlaisiin toimintatapoihin, kun osaamme hyödyntää sen. Uudet ikäluokat tuovat uutta ajattelua ja osaamista, ja uskon että he tulevat muuttamaan tämän alan, Antti sanoo.
Artikkeli on alunperin julkaistu Wematchu.com verkkojulkaisussa