Tiedote

10. tammikuuta 2022

Fira rakentaa Tokmannin logistiikkakeskuksen uuden laajennusosan Mäntsälään

Fira Oy ja Tokmanni ovat allekirjoittaneet urakkasopimuksen laajennusosan toteuttamisesta. Varastorakennus sijoittuu Tokmannin nykyisen hallinto- ja logistiikkakeskuksen välittömään läheisyyteen ja tehostaa Tokmannin toimitusketjua merkittävästi.
Tokmanni logistiikkakeskus

Fira Oy ja Tokmanni ovat allekirjoittaneet urakkasopimuksen laajennusosan toteuttamisesta. Varastorakennus sijoittuu Tokmannin nykyisen hallinto- ja logistiikkakeskuksen välittömään läheisyyteen ja tehostaa Tokmannin toimitusketjua merkittävästi. Fira on tukenut Tokmannin investointia hankkeen suunnitteluvaiheesta saakka kattavan kustannustietomallinnuksen ja siihen pohjautuvan ratkaisukehityksen avulla. Rakennustyöt polkaistaan käyntiin kuluvan talven aikana vaativilla ja laajoilla maanrakennustöillä.

– Tavoitteenamme on parantaa Tokmannin kannattavuutta uudistamalla ja tehostamalla logistiikkaa sekä toimitusketjua. Yhteistyössä Firan kanssa olemme vertailleet erilaisia ratkaisuja uuden varaston rakentamiseksi ja optimoineet investoinnin suunnitteluratkaisuja samalla elinkaarenaikaiset vaikutukset huomioon ottaen. Fira on tuonut hankkeeseen kustannustietoista kokonaisnäkemystä, sanoo Harri Koponen, Tokmannin myymäläverkostosta ja konseptista vastaava johtaja.

Havainnekuva Tokmannin uudesta logistiikkakeskuksesta. Uuden varastorakennuksen katolle asennetaan aurinkovoimala ja tuhansia aurinkopaneeleja. Kuva: A1 Arkkitehdit Oy.

Firan kustannustietomalli- ja ratkaisukehitysosaamisella on ollut merkittävä rooli investoinnin kannattavuuden optimoimisessa.

– Mallinsimme ja optimoimme eri vaihtoehtojen ja ratkaisujen vertailukustannuksia Tokmannille, jotta he pystyivät arvioimaan investoinnin kannattavuutta heidän liiketoimintansa näkökulmasta. Olemme todella innoissamme tästä hankkeesta ja yhteistyöstä Tokmannin kanssa. Meillä on erittäin osaava tiimi, jonka kokemusta on hyödynnetty suunnitteluratkaisuissa. Nyt pääsemme tuomaan osaamisemme myös työmaavaiheeseen, jossa käytämme toimiviksi todettuja vakioituja ratkaisuja, kertoo Henri Mämmi, Firan toimitilarakentamisen linjajohtaja.

Vakioidut ratkaisut tuovat paitsi tehokkuutta, myös pienentävät merkittävästi rakentamisen hiilijalanjälkeä. Fira on saavuttanut vastaavissa kohteissa ratkaisuja kehittämällä huomattavia CO2-säästöjä, jotka parhaimmillaan vastaavat useamman kerrostalokohteen koko elinkaaren aikaisia päästöjä.

Uusi varasto rakennetaan BREEAM-ympäristösertifioinnin kriteereillä ”Very Good” -tasoiseksi ja erityistä huomiota kiinnitetään rakentamisen ja käytön ympäristövaikutuksiin. Varastorakennus on kooltaan noin 55 000 neliömetriä ja se otetaan käyttöön vaiheittain. Ensimmäinen osa otetaan käyttöön kesällä 2023 ja kokonaisuudessaan rakennus valmistuu keväällä 2024.

Lisätietoja:

Henri Mämmi

Henri Mämmi

Johtaja | Toimitilarakentaminen

+358 50 346 9076 henri.mammi@fira.fi

Jaa artikkeli