Oppimisympäristöt Toimitilarakentaminen

Tuusulan Rykmentinpuiston Kampus

Tuusulan Rykmentinpuiston kampus

Tilaaja

Tuusulan kunta

Vuosi

‍5/2023-5/2025

Laajuus

13 044 brm²

Sijainti

Tuusula

Pääsuunnittelija

P&R Arkkitehdit.

Urakkamuoto

KVR-urakka

Yli 12 000 bruttoneliömetrin kampus toteutetaan elinkaarihankkeena

Valmistuttuaan kampus tarjoaa modernit ja terveelliset oppimisen sekä viihtymisen tilat niin lapsille, nuorille, henkilökunnalle kuin muillekin kuntalaisille.

Rykmentinpuiston elinkaarihanke sisältää kiinteistön suunnittelu- ja rakennustyöt sekä rakennuksen ylläpitopalvelut 20 vuoden palvelujakson ajalle. Rakentaminen käynnistyy alkukesästä 2023 ja perusopetus kampuksessa alkaa syyslukukaudella 2025. Hankkeessa otetaan pitkäjänteisesti huomioon muun muassa rakentamisen laatuun, turvallisuuteen, energiatehokkuuteen ja toiminnallisuuteen liittyvät asiat.

RTS-ympäristöluokituksen neljän tähden taso ja A-energialuokka 

Kohteelle tavoitellaan RTS-ympäristöluokituksen neljän tähden tasoa ja rakennuksessa hyödynnetään uusiutuvaa energiaa. Kohde rakennetaan RTS-ympäristöluokituksen neljän tähden tasoon ja rakennuksessa hyödynnetään uusiutuvaa energiaa. Katolle rakennetaan aurinkosähkövoimala, jonka teho on 160 kilowattipiikkiä (kWp). Lisäksi kohteeseen toteutetaan lämpöpumppu, jolla tuotetaan lämpöä lattialämmityksellä varustettuihin tiloihin sekä kylmää kesäajan viilennykseen. Jo tarjoukseen kuului hiilijalanjälkilaskenta, ja rakentamisessa panostetaan vähähiilisiin ratkaisuihin. 

Rakennuksen elinkaaren aikainen hiilijalanjälki on 37 prosenttia pienempi kuin vertailukiinteistössä. Työssä noudatetaan Terve Talo- ja Kuivaketju10 -konsepteja. Energiatehokkuutensa perusteella (E-luku 61 kWh/brm2, a) kiinteistö kuuluu A-energialuokkaan. Työmaan toiminnassa otetaan myös käyttöön vähäpäästöisen työmaan käytäntöjä. 

Peruskivi muurattiin iloisissa tunnelmissa syyskuussa 2023

Rykmentinpuiston kampuksen työmaalla vietettiin maanantaina 25.9. peruskiven muuraustilaisuutta, jota päästiinkin juhlistamaan kauniissa syyssäässä. Tilaisuudessa kuultiin perinteisiä puheita sekä Hyökkälän alakoulun 6A-luokan, opettajansa säestyksellä esittämä suomalainen kansanlaulusikermä. Kaikilla tilaisuudesta kiinnostuneilla oli myös mahdollisuus seurata tilaisuuden etenemistä Tuusulan kunnan tuottaman suoran verkkolähetyksen kautta.

– Rykmentinpuiston kampus on Tuusulan kunnan ensimmäinen elinkaarimallilla toteutettava hanke. Mallin avulla voimme varmistaa, että tilat tulevat olemaan hyvin hoidetut ja säilyttävät arvonsa pitkälle tulevaisuuteen. Kampuksen hanke on tärkeä myös koko Rykmentinpuiston alueen kannalta. Kasvavalla alueella on tarve sekä varhaiskasvatuksen tiloille, että koululle, kertoi pormestari Kalle Ikkelä tervehdyksessään.

Olemme päässeet hyödyntämään tässä kohteessa koulurakentamisen syvää osaamistamme, ratkaisukehitystä sekä kokemustamme edellisestä elinkaarihankkeesta.

Henri Mämmi, toimitilarakentamisen linjajohtaja, Fira

Firan toimitilarakentamisen linjajohtaja Henri Mämmi painotti puheessaan käyttäjien toiveiden toteuttamista sekä ympäristövastuullisuutta:
”Firalla haluamme ennen kaikkea rakentaa tiloja, joissa käyttäjien toiminta sujuu ja tilat palvelevat käyttötarkoitustaan turvallisesti. Olemme päässeet hyödyntämään tässä kohteessa koulurakentamisen syvää osaamistamme, ratkaisukehitystä sekä kokemustamme edellisestä elinkaarihankkeesta. Tässä urakkamallissa voidaan puhua aidosti kokonaisoptimoinnista, joka ottaa huomioon niin tilojen käytettävyyden, investointikustannuksen kuin myös elinkaaren näkökulman. Ratkaisukehityksessämme on ajateltu alusta asti myös ympäristövastuullisuuden edistämistä. Elinkaaren hiilijalanjälkeä on pienennetty mm. hyödyntämällä uusiutuvaa energiaa, lisäksi minimoimme jo suunnittelupöydällä materiaalien käyttöä ja käytämme rungossa laajasti vihreää betonia. Osoitamme nämä hiilijalanjälkilaskennalla ja RTS-ympäristöluokituksella.”

Peruskiveen talletettu aikakapseli kertoo tulevaisuuden tuusulalaisille nykyhetkestä

Muuraustilaisuudessa kampuksen peruskiveen kätkettiin teräksinen lieriö, aikakapseli, johon säilöttiin tietoa tämän päivän Tuusulasta.

Kapseliin säilöttiin päivän Keski-Uusimaa -lehti, Tuusulan kunnan asukaslehti 2/2023, Tuusulan matkailuesite 2023, Tuusulan koulujen päivän ruokalista, kuvia tämän hetkiseltä rakennustyömaa-alueelta, uuden kampuksen pääpiirustukset sekä Tuusula-Seuran lahjoittama Tuusula-viiri. Tulevien sukupolvien iloksi kapseliin talletettiin myös tulevien käyttäjien luomaa materiaalia mm. askartelujen muodossa sekä valokuvia.

Kansliapäällikkö Markku Vehmas sekä sivistysjohtaja Tiina Simons laskivat aikakapselin peruskiveen ennen varsinaista muurausta.  Katso kuvat tilaisuudesta alta.

Rykmentinpuiston kampus on Tuusulan kunnan ensimmäinen elinkaarimallilla toteutettava hanke. Mallin avulla voimme varmistaa, että tilat tulevat olemaan hyvin hoidetut ja säilyttävät arvonsa pitkälle tulevaisuuteen. Kampuksen hanke on tärkeä myös koko Rykmentinpuiston alueen kannalta. Kasvavalla alueella on tarve sekä varhaiskasvatuksen tiloille, että koululle.

Kalle Ikkelä, Tuusulan pormestari

Tila

1 Suunnitteilla
3 Valmis

Jaa referenssi

Ota yhteyttä

Tuomas Lankinen

Kategoriavastaava, hankekehitys | Toimitilarakentaminen

+358 44 378 6454 tuomas.lankinen@fira.fi