Logistiikkakeskukset Toimitilarakentaminen

Tokmanni Moreeni-logistiikkakeskus

Tokmanni Moreeni-logistiikkakeskus

Tilaaja

Tokmanni

Vuosi

‍03/2022-11/2023

Laajuus

54 000 m²

Sijainti

Mäntsälä

Urakkamuoto

Projektinjohtourakka

Kustannusennusteiden mukaisesti ja puoli vuotta suunniteltua ripeämmin

Fira rakensi Tokmannille Mäntsälään uuden logistiikkakeskuksen tehostamaan kauppaketjun toimitusketjua. Moreeni tukee Tokmannin logistiikkaa ja on myös osoitus Firan logistiikkakeskusosaamisesta.

Logistiikkakeskus Moreeni on kooltaan 54 000 neliömetriä, eli kahdeksan jalkapallokentän kokoinen ja pelkästään varastotilaan mahtuisi lähes 150 padelkenttää. Jatkossa varastosta lähtee Tokmannin arvion mukaan 60% kaikista myymälätoimituksista.

Fira on tukenut Tokmannin investointia hankkeen suunnitteluvaiheesta saakka kattavan kustannustietomallinnuksen ja siihen pohjautuvan ratkaisukehityksen avulla ja niillä on ollut merkittävä rooli investoinnin kannattavuuden optimoimisessa. Fira mallinsi ja optimoi eri vaihtoehtojen ja ratkaisujen vertailukustannuksia Tokmannille, jotta he pystyivät arvioimaan investoinnin kannattavuutta heidän liiketoimintansa näkökulmasta. 

Logistiikkakeskuksen rakentaminen alkoi helmikuussa 2022. Logistiikkakeskus luovutettiin kahdessa osassa, joista ensimmäinen osa jo huhtikuussa 2023. Toinen osa valmistui joulukuussa 2023 ja niin koko rakennus valmistui peräti puoli vuotta alkuperäistä aikataulua aikaisemmin. Haastavassa maailmantilanteessa projekti myös pysyi kustannusraameissa.

Varastotilojen lisäksi Moreeniin rakentui myös toimistotilaa sekä moderni ja viihtyisä henkilöstöravintola. Isoilla ikkunoilla varustettu ruokalaan yhteyteen rakennettiin myös ulkoterassi. 

BREAAM-sertifikaatti

Fira on saavuttanut hankkeessa huomattavia CO2-säästöjä kehittämällä ratkaisuita, jotka parhaimmillaan vastaavat useamman kerrostalokohteen koko elinkaaren aikaisia päästöjä. Moreeni rakennettiin BREEAM-ympäristösertifioinnin kriteereillä ”Very Good” -tasoiseksi ja erityistä huomiota kiinnitetään rakentamisen ja käytön ympäristövaikutuksiin. Sertifiointiin kuuluu koko rakennus ja myös ulkoalueet.

Lämmityksessä hyödynnetään kaukolämpöä ja ilma-vesilämpöpumppuja yhdistävää hybriditekniikkaa. Ilma-vesilämpöpumppujen lämmöntuotanto riittää kattamaan arviolta noin 70 prosenttia rakennuksen vuotuisesta lämmöntarpeesta. Valaistus on hoidettu moderneilla LED-valaisimilla.

Moreeniin on asennettu myös Suomen suurin kattoasenteinen aurinkovoimalakokonaisuus. Kaksi voimalaa koostuu yhteensä 4000 aurinkopaneelista, joiden yhteenlaskettu teho on 1,7 MWp ja sen on laskettu tuottavan sähköä 1,4 GWh vuodessa. Voimala vähentää CO2-päästöjä arviolta 107,8 tonnia vuosittain. Kooltaan voimala on noin kahden jalkapallokentän kokoinen.

Asiakaskastyytyväisyys pysyi hyvänä koko projektin ajan

Fira mittaa hankkeiden asiakastyytyväisyyttä läpi projektin. Tokmannin Moreenin asiakastyytyväisyys pysyi hyvänä koko ajan. Hankkeen NPS oli +39, helppous ja vaivattomuus 4,3/5 ja kokonaistyytyväisyys 4,3/5. Myös hankkeen työturvallisuus oli korkeaa tasoa.

– Olemme tyytyväisiä lopputulokseen sekä aikataulun ja kustannusennusteiden pitävyyteen. Moreenin valmistuminen suunniteltua ripeämmin ja kustannusraameissa on nykyhetken haastavassa toimintaympäristössä erittäin hieno suoritus, kertoo Tokmannin myymäläverkostosta ja konseptista vastaava johtaja Harri Koponen.

Asiakastyytyväisyys

4,2/5

Kokonaistyytyväisyys

4,3/5

Helppous

+43

NPS (Suositteluaste)

Tila

1 Suunnitteilla
2 Rakenteilla
3 Valmistunut

Jaa referenssi

Voimmeko olla avuksi teidänkin toimitilahankkeessa?

Ota yhteyttä niin jutellaan lisää!

Tuomas Lankinen

Kategoriavastaava, hankekehitys | Toimitilarakentaminen

+358 44 378 6454 tuomas.lankinen@fira.fi

Voit myös jättää meille yhteystietosi ja lyhyet lisätiedot niin olemme sinuun pian yhteydessä.