Asuntorakentaminen Vuokra-asuntoja

Kipparintalo

Tilaaja

S-Asunnot Oy

Vuosi

‍05/2014-06/2015

Laajuus

1195 kem² / 14 asuntoa

Sijainti

Helsinki

Pääsuunnittelija

Arkkitehtitoimisto Helander & Leiviskä

Urakkamuoto

KVR-urakka

Mistä koti kehitysvammaisille nuorille?

Kalasataman uudella asuinalueella sijaitsevan Kipparintalon tarina sai alkunsa jo yli kymmenen vuotta sitten, kun lievästi kehitysvammaisten lasten vanhemmat pohtivat, missä heidän lapsensa asuisivat tulevaisuudessa. Mihin nuoret muuttaisivat lähtiessään lapsuudenkodistaan? Pohdinta johti lopulta kehitysvammaisten lasten ja heidän vanhempiensa Savulaiset-yhdistyksen perustamiseen.

-Tavoitteenamme on alusta alkaen ollut rakennuttaa nuorille oma koti. Suurin osa nuorista on käynyt samaa peruskoulua, ja he tuntevat toisensa. Kaikki ovat samantapaisessa elämäntilanteessa muuttaessaan pois lapsuudenkodista ja suunnilleen saman ikäisiä, kertoo Savulaiset ry:n hallituksen puheenjohtaja Leena Tyynilä.

Pian vuosien työ palkitaan, kun nyt noin parikymppiset nuoret muuttavat elokuussa omilleen, Kipparintaloon.

Koti läheltä keskustaa

Savulaiset on rakennuttanut Kipparintalon yhteistyössä Setlementtiasuntojen sekä Helsingin kaupungin kanssa. Talon on suunnitellut arkkitehti Juha Leiviskä. Fira toteutti ennen rakennustöiden alkamista hankekehitykseen keskittyneitä Verstas-työpajoja ja vastaa myös Kipparintalon kokonaisurakoinnista.

-Kipparintalon rungossa on peräti 17 kulmaa, kun useimmissa kerrostaloissa niitä on keskimäärin 6–7. Pieni tontti, talon kulmikkuus ja kahteen suuntaan kallellaan oleva ontelokatto ovat edellyttäneet tarkkaa rakennesuunnittelua, kuvailee Firan työmaainsinööri Mikko Kivelä.

Viisikerroksisessa Kipparintalossa on 14 vuokra-asunnon lisäksi yhteiset oleskelutilat, kuntohuone ja saunatilat. Talossa toimii myös neljälle autistiselle nuorelle tarkoitettu ryhmäkoti, jossa on henkilökunta ympärivuorokautisesti paikalla.

Siellä on makuuhuone, keittiö olohuoneen yhteydessä, WC ja parveke. Kodista näkyy Mustikkamaan suuntaan.

Tommi Tyynilä

Tommi Tyynilä odottaa uudelta elämänvaiheelta erityisesti itsenäistymistä. Lapsuudenperhe on toki tervetullut kyläilemään, mutta ei yllättäen ilman ennakkoilmoitusta. Erityisen mukavaa muutossa on myös se, että moni tärkeä lapsuudenystävä on muuttamassa samaan taloon, kukin omaan asuntoonsa.

Toiveesta konkreettiseksi kodiksi

Jo ennen muuttoa Kipparintalon asukkaat perheineen ovat hioutuneet tiiviiksi yhteisöksi, ja talo on tullut jokaiselle tutuksi niin lukuisten työmaakäyntien kuin valo- ja tietomallinnuskuvien kautta. Ne ovat konkretisoineet kodin rakentumisen eri vaiheita sekä nuorille että heidän vanhemmilleen.

Tommi Tyynilä ja muutkin nuoret pääsivät paikalle jo silloin, kun talon kohdalla oli pelkkä tontti ja kaivuutyöt aloitettiin. Lapiot maahan -tilaisuudessa juotiin simaa ja syötiin munkkia. Myös lähitalojen asukkaat kutsuttiin paikalle tutustumaan hankkeeseen ja tuleviin naapureihin.

Harjannostajaisia juhlittiin lohisopan ja kakkukahvien merkeissä musiikista nauttien. Harjakaisten huipennuksena jokainen pääsi tutustumaan omaan asuntoonsa. Tilaisuutta olivat juhlistamassa kaikki Kipparintalon tulevat asukkaat perheineen, arkkitehdit, Firan ja työmaan väki sekä Setlementtiasuntojen ja Helsingin kaupungin edustajat.

2015 on Tommi Tyynilälle isojen ja iloisten muutosten vuosi. Loppuvuonna hän valmistuu Diakonissalaitoksesta ja suunnitelmissa siintää työskentely ravintola-alalla. Sitä ennen juhlitaan Kipparintalon valmistumista kesäkuussa – ja viimein elokuussa koittaa muutto omaan, uuteen kotiin.

Tila

1 Suunnitteilla
2 Rakenteilla
3 Valmis

Jaa sivu

Ota yhteyttä

Lauri Kaunisvirta

Johtaja | Asiakkuudet ja myynti

+358 44 564 4872 lauri.kaunisvirta@fira.fi