Modernisointi Oppimisympäristöt

Aalto Yliopisto Töölön modernisointi

Tilaaja

ACRE - Aalto Yliopistokiinteistöt Oy

Vuosi

‍05/2020-01/2021

Laajuus

15 000 brm²

Sijainti

Helsinki

Pääsuunnittelija

Arkkitehtitoimisto SARC Oy

Urakkamuoto

Projektinjohtourakka

Pala Helsingin historiaa uudistui

Ikonisen 1950-luvulla valmistuneen Woldemar Baeckmanin ja Hugo Harmian suunnittelema Aalto Töölön korjaustyöt on saatu päätökseen aikataulussa. Helmikuussa 2019 aloitettu peruskorjaus on saanut paljon positiivista huomiota aina hankkeen aloituksesta työmaa-aitojen poistamisen jälkeiseen aikaan.

Fira Oy toimi yhteistyössä Caverion Suomi Oy:n kanssa museoviraston suojeleman peruskorjauskohteen pääurakoitsijana. Hanke on ollut ehdolla Vuoden 2020 Työmaa sekä Rakentamisen Ruusu -palkinnon saajaksi.

Kauppakorkeakoulun toimintojen siirryttyä Otaniemeen, oli kauppakorkeakoulun peruskorjaukselle tarvetta ja ajankohta oli sopiva. Kiinteistön rakenteet olivat osittain käyttöikänsä päässä, talotekniikka vanhentunutta ja toiminnan muuttuessa myös tilantarpeet erilaisia. Tulevaksi pääkäyttäjäksi on tulossa Aalto EE, jonka tavoite oli saada tiloistaan näyttäviä ja pinnoiltaan korkeatasoisia, joissa taiteen alkuperäinen arvostus pääsisi uudelleen esille. Hankkeen alusta asti oli selvää, että kyseessä on erityinen kohde. Monelle helsinkiläiselle tuttu merkkirakennus uudistettiin täysin taloteknillisesti. Samalla rakennuksen esteettömyyttä ja energiatehokkuutta paranneltiin.

Suojeltu kohde

Rakennus kuuluu kansainväliseen Docomomo-rekisteriin eli modernin arkkitehtuurin suojelukohteisiin.

Michael Schilkinin suunnittelemat tiilijulkisivun keramiikkareliefit ja rakennuksen juhlasalit ovat tiukasti suojeltuja, ja korjaus- ja uudistamissuunnitelma tehtiin tiiviissä yhteistyössä Museoviraston kanssa.

”Töölön rakennuksen modernisointi oli erittäin mielenkiintoinen ja sopivan haastava kohde. Toteutusta on hoitanut loistava tiimi, johon luotan täysin. Tästä tuli hyvää jatkoa aiemmille onnistumisillemme. Esimerkiksi Paavo Tynellin valaisimet, joista osa on ainutlaatuisia, vain tähän kohteeseen suunniteltuja, vietiin modernisoinnin ajaksi pois ja entisöitiin alkuperäiseen loistoonsa”, kertoo Firan modernisoinnin tuotantojohtaja Pekka Sipponen.

Peruskorjauksen yhteydessä rakennus sai myös uuden nimen, Aalto-yliopisto Töölö.

Reaaliaikaiset digitaaliset tilannekuvat lisäävät läpinäkyvyyttä

Aalto Yliopisto Töölön  työmaalla on ollut käytössä useita digitaalisia sovelluksia, joilla tehostetaan hankkeen läpivientiä ja edistetään aliurakoitsijayhteistyötä. Sitedrive -ohjelmisto mahdollistaa aikataulujen reaaliaikaset näkymät aliurakoitsijasta tilaajaan. Työmaalla on ollut käytössä reaaliaikainen olosuhdeseuranta, tietomalli on päivittäisessä käytössä ja Congrid -sovellus palvelee laadunhallinnassa. Näiden ohjelmien avulla näkymiä ja keskusteluja voidaan käydä samassa ohjelmassa aliurakoitsijoiden, pääurakoitsijan ja valvojien kesken.

”Työmaan tiedot kertyvät digitaalisten sovellusten avulla reaaliaikaisina osapuolten nähtäviksi. Halutut näkymät jaetaan infotauluille ja niitä voidaan tarpeen mukaan vaihtaa. Esimerkiksi Aalto Yliopisto Töölön työmaan olosuhteita (lämpötila, kosteus, paine-ero) seurattiin työmaatoimiston infonäytöltä langattomien sensoreiden avulla valituista paikoista. Lisäksi Fira:n tilannehuone teki viikoittain ”nostot” mahdollisista poikkeamista, jotka tuli kuitata.” kertoo hankkeen Projektipäällikö Jouni Juntunen.

Yhteistyöllä ja ammattitaidolla huipputuloksiin

Firalla yhteistyön merkitys nähdään olennaisena osana jokapäiväistä työskentelyä ja asiakkaat ja yhteistyökumppanit nähdään tasa-arvoisina. Tässä kohteessa yhteistyö on korostunut erityisesti koronapandemian tuomien rajoitusten myötä.

TR-mittaustulokset ovat olleet läpi työmaan erittäin korkealla tasolla ja mukaan liitetty korona-mittaus, jonka tulos on ollut 100%. Toimenpiteisiin ryhdyttiin välittömästi ja erityisen hyvää on ollut tilaajalle toimitettu tieto”, kiittelee Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:n.

”Aidolla kumppanuudella toimimalla olemme säästäneet tilaajan rahojen lisäksi Firan toimihenkilöresursseja sekä aikaa, koska myös talotekniikan muutokset voidaan käydä niitä tekevän urakoitsijan kanssa läpi samassa pöydässä yhdessä tilaajan kanssa”, Pekka Sipponen kuvailee onnistunutta yhteistyötä Caverion Suomi Oy:n kanssa.

Kun aikataulu, laatu, eurot ja asiakkaan tavoitteiden / tarpeiden pitäminen täyttyvät, niin ei voi olla kuin tyytyväinen. Kun ne ylittyvät, niin suorituksen pitää olla erinomainen.

Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:n edustajat ja valvontaa hoitaneen Premico Oy:n Marja Kallio ovat kiitelleet ketterästä toteutuksesta ja sujuvasta yhteistyöstä.

”Kun aikataulu, laatu, eurot ja asiakkaan tavoitteiden/tarpeiden pitäminen täyttyvät, niin ei voi olla kuin tyytyväinen. Kun ne ylittyvät, niin suorituksen pitää olla erinomainen. Nämä nykyaikaiset digitaaliset toteutukset ovat nostaneet hankkeen ihan uudelle tasolle. Tällä työmaalla ei ole tähän mennessä kohdattu perinteisiä vastakkainasetteluja tilaajan ja toteuttajien välillä, kaikki asiat on ratkottu yhdessä saman pöydän äärellä.

Lisätietoja kohteesta

Kohde: Aalto-yliopisto Töölö (ent. Helsingin Kauppakorkeakoulu)
Työmaan laajuus: n. 15 000 brm² 
Työmaan kesto: 05/2019 – 10/2020
Hankemalli: PJU tavoitebudjetilla ja asiakastyytyväisyysarvioinnilla
Pääurakoitsija: Fira Oy (yhteistyökumppani Caverion Suomi Oy)
Tilaaja: KOy Runeberginkatu 14-16 (Aalto-yliopistokiinteistöt Oy)
Valvonta: Premico Oy
ARK-suunnittelu: SARC Arkkitehtitoimisto
RAK-suunnittelu: Nodetec Oy
SÄH-suunnittelu: Sweco Oy
LVI-suunnittelu: Sweco Oy

Asiakastyytyväisyys

4,5/5

Kokonaistyytyväisyys

4,6/5

Helppous ja vaivattomuus

+100

Suositteluaste NPS

Tila

1 Suunnitteilla
2 Rakenteilla
3 Valmis

Jaa referenssi

Keskustellaanko teidänkin modernisointihankkeestanne?

Sitoumuksetta tottakai – Ota yhteyttä niin katsotaan kuinka voisimme olla avuksi

Lauri Kaunisvirta

Johtaja | Asiakkuudet ja myynti

+358 44 564 4872 lauri.kaunisvirta@fira.fi