Blogi

16. lokakuuta 2015

Sukitus, tuo perinteisen putkiremontin pikkuveli

Mikä sukitus, miksi tehdään, ja miten se eroaa ”perinteisestä” putkiremontista? Onko paljon halvempaa, onko kestävä ratkaisu, ja milloin kannattaa harkita?
Sukitus

Mitä tarkoittaa sukitus, miksi sukituksia tehdään, ja miten se eroaa ”perinteisestä” putkiremontista? Onko paljon halvempaa, onko kestävä ratkaisu, ja milloin kannattaa harkita? Onko takuita, paljonko menee aikaa, ja voiko vanhan kylppärin säästää? Koitan seuraavassa avata aihetta mahdollisimman kansanomaisesti, ja parhaan kykyni mukaan.

”Perinteinen putkiremontti” vs. sukitus

Aloitetaan perinteisestä. Perinteisessä putkiremontissa uusitaan vesi- ja viemärijohdot. Nimi ”linjasaneeraus” tulee siitä, että putkien nousulinjat uusitaan. Jos uusitaan vain asunnon omat putket, puhutaan vain kylpyhuoneremontista. Pääosin putket uusitaan olemassa oleville paikoille, eli nousuhormiin. Tilan puutteen vuoksi voidaan rakentaa myös uusi hormi esimerkiksi porraskäytävään tai muualle asuntoon. Silloin vanhat putket voidaan tulpata ja jättää rakenteen sisään. Tässäkin tapauksessa käyttäisin kuitenkin perinteinen- etuliitettä.

Sukittamalla tehtävässä putkiremontissa vanhaan viemäriin viedään lasikuitusukka, joka puristetaan vanhan viemärin seinämää vasten paineilman avulla. Vanha viemäri toimii siis muottina sukitukselle ja uusi sukitus vastaa kestoltaan ja rakenteeltaan pitkälti uutta muoviviemäriä.  Jopa 50 mm:n kupariputken voi sukittaa, mutta sitä pienemmissä ei riitä enää tilavuus virtaukselle sukituksen jälkeen. Uudet vesijohdot tuodaan kylpyhuoneeseen yleensä porraskäytävään tehtävässä nousuhormissa, ja asunnon eteiseen sekä kylpyhuoneeseen tehtävän alakaton sisällä.

Sukittamisen lisäksi viemärit voidaan korjata myös pinnoittamalla, jolloin vanhan viemärin sisäpintaan ruiskutetaan epoksia. Ruotsissa olen kuullut pinnoitettavan myös vesijohtoja, mutta Suomessa tekniikkaa käytetään yleensä vain viemäreihin.

Sukittamisen plussat

Kustannuspuolella sukitus voittaa, koska rakennustöitä on vähemmän ja kylpyhuoneen pintoja ei tarvitse uusia. Myös ajallisesti sukittaminen on nopeampaa: asuntokohtainen haitta-aika on noin 1 viikko. Vesijohtotyöt saattavat viedä pari viikkoa, mutta tämä työ voidaan toteuttaa täysin erillään sukituksesta. Tällöin tietenkin kylpyhuoneremontti jää tekemättä ja pinnat vanhoiksi – toisin sanoen vanha kylpyhuone voidaan säästää.

…ja miinukset

No miinuspuolia sitten. Sukitus edellyttää alkuperäisiltä viemäreiltä kohtuullisen hyvää kuntoa. Viemärin pitää kestää puhtaaksi rassaaminen ja huuhtelu. Jos rassaamisessa syntyy vaurioita, joudutaan rakenne avaamaan ja vaihtamaan vaurioitunut viemärin pätkä. Sukittamalla korjatun putken käyttöiästä ei ole vielä pitkäaikaisia testituloksia. Tuotteet ja menetelmät ovat kyllä VTT:n sertifioimia, mutta vasta aika näyttää, miten ne oikeasti kestävät. Sukitusmenetelmissä on myös keskinäisiä eroja ja menee aikaa ennen kuin niiden käyttöiästä saadaan vertailukelpoisia, pitkän aikavälin testituloksia.

Sukittaminen työnä on käsityötä, ja siten alttiimpaa inhimillisille erehdyksille. Valmiit tuotteet ovat halkaisijaltaan ja pinnanmuodoiltaan vaihtelevia. Tulevaisuudessa kysymyksiä saattavat myös aiheuttaa sukitettujen putkien korjaustoimenpiteet ja lisätyöt: nykyiset viemäriosat eivät tahdo olla yhteensopivia sukitetun putken kanssa.

Kuten edellä totesinkin, erillisessä sukitusurakassa kylpyhuoneremontti jää tekemättä ja pinnat vanhoiksi. Perinteisessä putkiremontissa, jossa putket uusitaan, on mahdollisuus samalla vaihtaa koko kylpyhuoneen kalustejärjestystä ja piilottaa teknisiä osia, kuten pesukoneen poistoputki, rakenteeseen. Harva kylpyhuoneen kalustus säilyy hyvänä koko putkien vaihtovälin eli 50 vuotta, joten myös kylpyhuoneremontit ovat useimmissa taloyhtiöissä joka tapauksessa edessä muutaman vuosikymmenen välein.

Yhteenveto

Summa summarum: Molemmissa versioissa on puolensa. Perinteinen sisältää yleensä kylpyhuoneremontin, sukitus taas enemmän tekniikan uusimista. Toinen tapa on jo vanha ja siitä on paljon käytännön kokemuksia, toinen taas uusi ja sitä kautta enemmän kysymyksiä herättävä.

Sukitusta ja putkien vaihtoa yhdistellään nykyään useimmilla työmailla. Sukitus on oiva vaihtoehto esimerkiksi talon kellarin alla kulkevien viemäreiden tai katolle menevien viemärin tuuletusputkien korjaamiseen, joissa sukituksen vaihtoehtona olisi avata koko rakennuksen alapohja tai tehdä reikä asunnosta vesikatolle. Vaakalinjojen sukittaminen onnistuu ylipäätään teknisesti varmemmin kuin pystylinjojen sukittaminen.

Ensisijaisesti kannattaa ajatella kokonaisuutta: mitä korjaustarpeita taloyhtiöllä on kaiken kaikkiaan, missä kunnossa kylpyhuoneet ovat ja onko asukkailla halukkuutta uusia niitä. Sekä sukittamiseen että perinteiseen putkiremonttiin kannattaa tutustua ja yhdistellä niitä tarpeen mukaan.

Haluatko tietää miten putkiremontti kannattaa toteuttaa teidän taloyhtiössänne?

Lataa kattava kerrostaloyhtöiden putkiremonttiopas, niin tiedät

Jaa artikkeli

Ota yhteyttä

Sami Kokkonen

Johtaja | Putkiremontit ja asuntokorjaukset

+358 400 204 250 sami.kokkonen@fira.fi