Blogi

27. joulukuuta 2017

Asuminen putkiremontin aikana

Väliaikaismuuttaminen on raskasta ja asuminen putkiremontin keskellä voi tuntua oikealta vaihtoehdolta. Lue juttumme remontin keskellä asumisesta.
Asuminen putkiremontin aikana

Putkiremontti saattaa kuulostaa monen korvaan kirosanalta. Se tarkoittaa väliaikaisasunnon löytämistä, muuton järjestämistä ja koko arjen rakentamista uuden osoitteen ympärille – väliaikaisesti. Hirveästi vaivaa tyhjästä! Putkiremontti kuitenkin tarkoittaa asuntosi arvon kohottamista sekä terveemmän putkiston rakentamista kotiisi eikä sitä siksi pitäisi nähdä haittana.

Poismuuttaminen saattaa raastaa taustalla ajatuksissa ja joillekin asuminen remontin keskellä voi tuntua oikealta vaihtoehdolta. Tällöin saat olla omassa asunnossasi, huolehtimatta elämän siirtämisestä uuteen osoitteeseen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että putkiremontin keskellä asumista ei suositella, sillä asuntosi on käytännössä rakennustyömaa rakentajineen ja työkaluineen. Monet luulevat, että oma koti on asumiskelpoinen putkiremontin aikana, mutta totuus yllättää usein asukkaat. Fira vie asukkaita vierailemaan rakennustyömaille, jolloin monet hylkäävät haaveet asumisesta putkiremontin keskellä – niin karu todellisuus on. Kaikissa tapauksissa asuminen asunnossasi ei ole edes mahdollista putkiremontin aikana – ota selvää urakoitsijalta mahdollisuudesta asua remontin keskellä. Tyypillisesti putkiremontin kesto pyörii yhdeksän viikon hujakoilla, nopeimmissa tapauksissa asuntosi on valmis jo kahdessa viikossa. Tämän tyyppisissä pikaremonteissa työskennellään tavallisesti ympäri vuorokauden ja tällöin koko rakennus on työmaa-alue. Tällaisissa tapauksissa urakoitsija vaatii, että asunnossa ei oleilla tai asuta.

Keräsimme yhteen pienen ohjenuoran hurjapäisimmille asukeille, jotka harkitsevat remontin keskellä asumista.

Tärkeintä on suojaaminen

Jos aiot asua asunnossasi putkiremontin aikana, on tärkeää, että kotisi on viihtyisä myös silloin– pidä asuntosi siis suojattuna ja siistinä. Tiiviit teipit, kuten ilmastointi- tai muoviteipit ovat hyvä tapa sulkea ovet. Voit ostaa rautakaupasta rakennusmuovia levitettäväksi huonekalujen päälle ja tiivistää sen halutessasi teipillä. Urakoitsija antaa sinulle ohjeet asuntosi mahdollisesta tyhjentämisestä huonekaluista. Lue lisää asunnon suojaamisesta putkiremontin aikana.

Jos asunnossa oleskellaan samaan aikaan rakentajien kanssa, hengityssuojain on ehdottoman tärkeä. Pienpölyhiukkaset pääsevät tunkeutumaan pienistä raoista ja voivat olla pidemmän päälle haitallisia hengityselimille. Asunnon suojaamisessa kannattaa ottaa huomioon remontoitavien tilojen etäisyys esimerkiksi makuuhuoneeseen ja olohuoneeseen. Suojaa elintilasi sitä tarkemmin mitä lähempänä se on remontoitavaa aluetta. Muista, että vaatteiden mukana voi kantautua rakennuspölyä rappukäytävästä, joten vaihda vaatteet kotiin tultaessa.

Korvatulpat ja turvallisuus kunniaan

Rakennustyömaalla asuminen on äänekästä. Ovesta kulkee remontoijia, jotka käyttävät toinen toistaan äänekkäämpiä työkaluja. Turhaa melua ei tietenkään aiheuteta, mutta asunnossa asujalle suositellaan vahvaa kuulosuojausta.

Normaalisti putkiremontti suoritetaan aikavälillä 7-17, mutta poikkeuksiakin on. Joskus putkiremontti vaatii ympärivuorokautista työskentelyä, jolloin putkiremontin keskellä asujan hermoja koetellaan. Jos oleskelet asunnossa remontin aikana, on tärkeää pysyä pois rakentajien tieltä. Pahimmassa tilanteessa voit aiheuttaa vaaratilanteita kulkemalla asunnossa ilman työturvallisia vaatteita ja suojausta. Urakoitsija voi määrätä asukkaan ulos asunnosta, jolloin on hyvä miettiä paikka johon siirtyä syrjään. Otathan huomioon, että esimerkiksi kolmivuorotyöskentely ja asuminen putkiremontin keskellä ei mene yksiin – nukkuminen remontin keskellä on erittäin haastavaa.

Kun vesi ei virtaa

Asuntosi ollessa putkiremontissa kotiisi ei virtaa ajoittain sähkö, vesi ja ilmastointi. Olet käytännössä katsoen askeettisen arjen keskellä. Urakoitsija ilmoittaa katkoksista ilmoitusjärjestelmän kautta etukäteen, mutta yllättäviäkin katkoksia saattaa ilmetä. Kotiin onkin hyvä varata vettä ja mahdollisuuksien mukaan aggregaatti tai lisäakkuja tuottamaan energiaa välttämättömiin sähkölaitteisiin.

Putkiremontin aikana vessan, saunan ja suihkun käyttö on rajoitettua. Vesi on katki, joten vessan vetäminen ei onnistu, et pysty peseytymään, etkä edes juomaan lasillista vettä. Urakoitsija voi tarvittaessa toimittaa huoneistoosi kuivakäymälän tarpeitasi varten. Sen sijoittelusta vastaat sinä. Taloyhtiöön järjestetään tarpeen mukaan peseytymistilat, jotka ovat avoimia taloyhtiön asukkaille. Voit myös harkita läheisiä uimahalleja tai yleisiä saunoja peseytymistarkoitukseen. Pyykinpesussa muista myös, että useissa kaupungeissa on pesuloita, jotka ovat auki ympäri vuorokauden tai myöhään yöhön.

Punnitse vaihtoehtoja tarkkaan

Jos suunnittelet asunnossasi asumista putkiremontin aikana, on hyvä punnita kaikki asumisvaihtoehdot ennen virallista päätöstä. Pohdi ainakin seuraavia seikkoja kokonaiskuvaa miettiessäsi:

  •  Oletko valmis jakamaan asuntosi rakentajien kanssa usean viikon ajan? Työntekijät ovat asunnossasi nyt etusijalla ja he sanelevat turvallisuuden ja kulkemiset.
  • Mikä on todellinen säästösi remonttitilanteessa?
  • Onko remontin keskellä asuminen omassa kodissa remontin ajan sen arvoista?
  • Mikä on melunsietokykysi? Pystytkö nauttimaan oman kotisi rauhasta, vaikka ympäristö on meluinen.
  • Oletko valmis suojaamaan asuntoasi jatkuvasti? Putkiremontin keskellä asuessa on äärimmäisen tärkeää muistaa asunnon, irtaimiston ja hengityselinten suojaus.
  • Oletko mukavuudenhaluinen? Muista, että saniteettitiloihin pääsy on hieman hankalampaa putkiremontin aikana.
  • Mitkä ovat sinun tai perheesi vuorokausirytmit? Lapsiperheille, vuorotyöläisille ja lemmikin omistaville asukkaille ei suositella asumista putkiremontin keskellä.

On tärkeää pitää mielessä putkiremontin aikana sen päämäärä: Pääset uuteen ehostettuun kotiisi ja toimiviin saniteettitiloihin. Älä näe putkiremonttia haittana, vaan yritä nähdä sen valoisat puolet. Putkiremontin keskellä ei tarvitse asua ja joissain tapauksissa remontin laajuudesta ja ajoituksesta riippuen ei ole mahdollista asua. Voit jatkaa arkeasi helposti myös väliaikaisasutuksessa. Lue lisää väliaikaisasumisesta ja vertaile eri vaihtoehtoja.

Firalta voit kysyä

Asuntojen – kerrostalojen ja yksityisomakotitalojenkin – putket uusitaan 50-60 vuoden välein. Putkiremontti on edessä, koska vanhat putket haurastuvat ja niihin alkaa kehittyä vuotokohtia. Viemärit korjataan niiden kunnosta riippuen joko sukittamalla tai vaihtamalla ne kokonaan uusiin. Vesijohtoja ei sukiteta eli ne uusitaan. Asunnon viemäreiden sukituksen kesto on lyhyempi kuin täysmittaisen saneerauksen. Sukituksen aikana asukkaan on helpompi asua keskellä remonttia. Fira toimittaa asuntoon kuivakäymälän. Lue lisää sukituksesta ja siitä miten se eroaa perinteisestä putkiremontista.

Kun mietit eri asumisvaihtoehtoja remontin ajaksi voit ottaa yhteyttä Firaan. Firan palveluinsinöörit auttavat mielellään asumiseen liittyvissä kysymyksissä ja kertovat sinulle lisää putkiremontin etenemisestä omassa asunnossasi.

Jaa artikkeli

Ota yhteyttä niin jutellaan lisää

Sami Kokkonen

Johtaja | Putkiremontit ja asuntokorjaukset

+358 400 204 250 sami.kokkonen@fira.fi