Teollinen rakennuttaminen – miksi sen pitää kiinnostaa rakennuttajaa?
Kirjoittaja
Kategoriat
Firan strategiassa rakentamisen läpivirtaus on keskeinen elementti. Meille se tarkoittaa, että hankkeiden ja rakentamisen läpimenoaika on meillä alan nopein. Johdamme tiedolla, hyödynnämme tahtituotantoa, digitaalisia työkaluja, vakiointia ja modulaarisuutta. Tämä kokonaisuus on meillä sisäisesti vakiintunut tarkoittamaan teollista rakentamista.
Usein kuitenkin tuskailemme, että syystä tai toisesta kaikkia teollisen rakentamisen hyötyjä ei saada hankkeissa realisoitua. Eikö olisi meidän kaikkien, mutta erityisesti rakennuttajan etu saada kaikki hyödyt käyttöön? Tuskailun jälkeen heräsi ajatus, että meidän täytyy osaltamme vaikuttaa rakennuttajiin, jotka käytännössä toimivat teollisen rakentamisen mahdollistajina. Tästä syntyi käsite teollinen rakennuttaminen, joka nimenomaan tähtää teollisen rakentamisen hyötyjen mahdollisimman kattavaan realisoimiseen, ja sitä kautta rakentamisen tuottavuuden parantamiseen. Seuraavat viisi teesiä vetävät yhteen oman näkemykseni miten teollisen rakennuttamisen avulla saadaan aikaan kaikilla mittareilla parempaa rakentamista.
1. Optimoi bisnestä – älä projektia
Rakentamisen akilleen kantapää on perinteisesti samojen virheiden toistaminen. Opit eivät kumuloidu, ja kun hankkeen päätteeksi yhteistyö alkaa vihdoin sujua, niin projekti päättyy ja aloitetaan taas alusta jossain muussa hankkeessa. Rakennuttajalla on tässä muutoksessa avaimet käsissään. Tasaisen virtauksen aikaansaaminen liiketoiminta- ja verkostotasolla mahdollistaa tämän perinteisen sudenkuopan välttämisen. Keinona voi käyttää esimerkiksi yhteistoiminnallisia urakkamalleja tai puitesopimuksia, jolloin saadaan jatkuvuutta hankkeiden yli ja kumuloitua oppimista ja kehittymistä.
2. Rakenna yhteistyötä – älä vastakkainasettelua
Kun teollinen rakennuttaminen määritellään parempaan laatuun, nopeampaan läpimenoaikaan ja kasvavaan tuottavuuteen tähtääväksi toimintatavaksi, yksi asia korostuu ylitse muiden: yhteistyö.
Tärkeintä yhteistyön rakentamisessa on sopivan hankemallin valinta ja yhteisten tavoitteiden asettaminen. Vaikka eri urakkamalleissa on omat vahvuutensa, oleellista on valita kumppanit, jotka kykenevät ja haluavat työskennellä yhteisten tavoitteiden eteen.
Toimivaksi havaittuja nostoja hankemalliin ja kumppanien valintaan:
- Jos mahdollista, niin muodosta hankkeista isompi kokonaisuus
- Peräkkäisten hankkeiden ympärille voidaan muodostaa yhteistoiminnallinen urakkamalli
- Muista myös puitesopimusten mahdollisuudet soveltuvissa hankkeissa
- Muodosta liiketoimintatavoitteiden kautta arviointikriteerit kumppaneiden valintaan
- Varmista myös kaikkien kumppanien yhteistyökyky ja arvioi sitä kumppanien valinnassa – tarvitaan tekijät, jotka ovat avoimia tekemään yhdessä
- Edellytä avoimuutta niin talouden, kustannusten, aikataulun, laadun kuin myös kaiken datan keräämisessä ja käyttämisessä
- Sitouta osapuolet yhteisiin tavoitteisiin yhteisillä kannustimilla
3. Murra jää – älä ihmistä
Kun hankkeeseen on valittu tavoitteiden perusteella sopivat kumppanit ja varmistettu yhteistyövalmiudet, niin ylivoimaisesti tärkein prioriteetti on rakentaa luottamuksen ilmapiiri ja varmistaa, että kumppaneista saadaan kaikki irti.
Esimerkiksi suunnittelun ostaminen perinteisesti kiinteällä hinnalla ei ole järkevää. Suunnitelmat voidaan aivan hyvin viedä luonnostasoon saakka, mutta niiden viimeistely on tehtävä avoimessa, rohkaisevassa ja luottamusta korostavassa ilmapiirissä kaikkien osapuolten kesken. Parasta on, kun päästään ensin tutustumaan kaikkien hankkeen osapuolten kesken henkilöinä ja ihmisinä, jonka jälkeen toteutetaan yhdessä hankkeeseen liittyvä kehitysvaihe, jonka tuloksena löydetään hankkeen tavoitteita parhaiten tukevat suunnitteluratkaisut. Tähän ei kukaan pysty yksin, vaan se syntyy nimenomaan ihmisten vuorovaikutuksen kautta oikealla tavalla fasilitoituna. Tällä tavalla saadaan kaikki irti kumppaneista – ja kaiken huipuksi yhteisiä onnistumisen kokemuksia.
Keinot yhteistyön syventämiseen
- Avainhenkilöiden tutustuminen toisiinsa, ulos perinteisistä rooleista poteroista
- Rohkean ideoinnin kautta jokainen voi tuoda oman kokemuksensa ja osaamisensa peliin
- Päätöksenteko tavoitteiden kautta on reilua ja oikeudenmukaista – niin sanotusti yhdessä alasti excelin edessä
- Yhteistyön kautta yhteinen vaatimustaso toteutuksen ajalle, mikä tukee erityisesti valvojien ja urakoitsijoiden sujuvaa yhteistyötä toteutusvaiheessa
- Urakoitsijalle selkeä lähtökohta, mistä jatkaa omaa detaljointisuunnittelua ja tuotannon valmistelua
4. Luo edellytyksiä – älä rajoituksia
Tutut ihmiset, yhteiset tavoitteet ja niitä tukevat kannustimet mahdollistavat bisnestason tavoitteiden täyttymisen. Tämä ei kuitenkaan toteudu automaationa vaan teolliselta rakennuttajalta vaaditaan vielä edellytysten luomista vaikka pitkällä jo ollaankin.
Teollisen rakentamisen hyötyjen realisoiminen vaatii oikeaa tahdistamista. Jotta työmaalla päästään hyötymään tahtituotannon eduista (parempi laatu, nopeampi läpimenoaika, alhaisemmat kustannukset), niin ennen työmaan käynnistymistä vaaditaan riittävä aika tuotannon valmisteluun ja ns. detaljointisuunnitteluun.
Tahdissa toistuvien töiden suunnittelutarkkuus viedään yksityiskohtaiselle tasolle, jonka kautta syntyvät tahtituotantosuunnitelman vaunut niin työ- kuin tarvikesisältöineenkin. Tahtialueiden työt pitää myös sovittaa yhteen projektiosuuksien töihin. Mitä tarkemmin detaljointi tehdään, sitä laajemmin voidaan myös hyödyntää esivalmisteita toistuvissa töissä. Eikä siinä vielä kaikki – tahtilogistiikka suunnitellaan ja resursoidaan mahdollistamaan tahtituotanto.
Virtaus määrittelee logistiikan ja logistiikka kontrolloi virtausta.
Mitä rakennuttaja voi tehdä edellytyksen luomiseksi?
- Ohjaa tavoitteiden kautta oikeanlaiseen käytännön toimintaan
- Varaa hankkeissa riittävä aika tuotannon valmisteluun ja detaljointiin
- Vaikka valmistelu eteneekin urakoitsijavetoisesti, niin ole kiinnostunut ja mukana. Seuraa vähintään miten valmistelut etenevät, niin oppi ja ymmärrys karttuvat, ja samalla syntyy entistä parempi pohja yhteistyölle.
- Haasta ja kysele. Tahtituotantosuunnitelmaa, tahtilogistiikkaa ja esivalmistusta voidaan aina parantaa. Mitä avoimempi ilmapiiri eri osapuolten välillä niin sitä parempaa lopputulokseen lopulta päästään.
- Varmista myös suunnittelun ja valvonnan resursointi tukemaan tuotannon valmistelua ja tahtituotannon etenemistä. Esimerkiksi valvojien kanssa voidaan jo ennen työmaan aloitusta synkronoida laatutasovaatimus, jolloin tuotantovaiheessa ollaan jo yhteisissä lähtökohdissa.
5. Johda tiedolla – älä tuurilla
Kun vauhti kiihtyy, niin se tuo mukanaan johtamishaasteen. Mitä lyhyempi tahtiaika on, niin sitä varmemmin poikkeamat tulevat esiin. Pienet esteet, virheet ja ongelmat nousevat esiin, ja ne pitää ratkaista, jotta juna pääsee puksuttamaan esteittä eteenpäin. Tämä tarkoittaa hyvin nopeaa vasteaikaa päätöksille.
Venttileeraus ei ole mahdollista, vaan asioita pitää pystyä ratkomaan yhteistyössä osapuolten kesken nopeassa tahdissa. Helposti voi tulla tunne, että haluaa takaisin vanhaan, jossa ongelmat jätetään työmaan murheeksi, kun tieto lisää tuskaa. Helpotuksen sana tähän väliin – tämä on väliaikaista. Kun työtä tehdään tahdissa, niin on luonnollista, että alkuun poikkeamia tulee paljon. Hyöty tulee siitä, että ne ratkaistaan eikä samoja virheitä tehdä uudelleen, jolloin projektin aikana poikkeamat vähenevät oleellisesti.
Tahtituotanto mahdollistaa jatkuvan parantamisen, mikä lisää työmaan tuottavuutta. Tätä kannattaa hyödyntää projektien yli aina jos se vain on mahdollista.
Miten sitten tehdä oikeita päätöksiä?
Aina se ei olekaan mahdollista, mutta päätös pitää silti tehdä, ja korjata sitä tarvittaessa myöhemmin, jos kerralla ei onnistuta täydellisesti. Tiedolla johtamisesta voi kuitenkin hakea tukea päätösten laadun nostamiseen.
Kun suunnittelu on tehty hyvin ja kaikki osapuolet tekevät sitoutuneesti töitä samojen tavoitteiden eteen, niin tekemisestä kertyy paljon dataa. Tämä data voidaan kerätä yhteiseen tietovarastoon ja luoda siitä tilannekuva- ja raportointinäkymiä erilaisiin tarpeisiin. Tällöin ei tarvitse toimia mutulla vaan voidaan käyttää jäsenneltyä tietoa päätösten tekemisen perusteena ja siten nostaa myös hankkeen johtamisen laatua.
Miten johdat tiedolla rakennushankkeissa?
- Varmista kumppaneiden valinnassa, että osapuolet käyttävät yhteisiä kriittisimpiä järjestelmiä
- Käy läpi osapuolten omat järjestelmät, ja niiden mahdollisuudet tuottaa hankkeen kannalta relevanttia dataa
- Määrittele tiedon hallinnan periaatteet hankkeessa. Mitä avoimemmin dataa voidaan jakaa ja käyttää sitä parempi.
- Sovi selvät päivittäisjohtamisen ja jatkuvan parantamisen käytännöt, jotta poikkeamat saadaan esiin ja niihin liittyen tehtyä oikeat ja läpinäkyvät korjaavat päätökset
- Vaadi hankkeen osapuolia perustamaan päätösesitykset dataan ja varmista, että oikea tieto on käytettävissä oikeilla tahoilla
- Muista myös hankkeen loppuarvioinnissa korostaa poikkeamien kriittistä tarkastelua. Ei kannata unohtaa mahdollisuutta oppia seuraavia hankkeita varten.
Ota yhteyttä
Jukka Koivisto
Asiakkuusjohtaja | Putkiremontit ja asuntokorjaukset
+358 400 981 320 jukka.koivisto@fira.fiMenesty rakennushankkeessasi
Kokemustietoa rakennuttajille, suunnittelijoille ja rakentajille