Modernisointi

Ison Pajan modernisointi

Tilaaja

YLEn eläkesäätiö

Vuosi

‍09/2016-07/2018

Laajuus

20 000 brm²

Sijainti

Helsinki

Pääsuunnittelija

L-Arkkitehdit Oy

Urakkamuoto

Projektinjohtourakka

Ison pajan korjaushanke

Fira modernisoi Yleisradion eläkesäätiön omistaman Ison Pajan tilakokonaisuuden VR Groupin pääkonttoriksi. Kunnostustyöt alkoivat alkuvuonna 2017, ja VR siirsi pääkonttorinsa vuokralle Isoon Pajaan keväällä 2018. Ylen Eläkesäätiö rakennutti samalla myös itselleen uudet tilat. Osa tiloista jää Ylen ja VR:n yhteiskäyttöön.

Pasilaan vuonna 1993 rakennettu Iso Paja koostuu yli 20 000 neliömetriä kattavasta tilakokonaisuudesta. Fira vastasi Ison Pajan kunnostuksesta ja muutoksista uuden vuokralaisen, VR:n, pääkonttoritarpeiden mukaisiksi.

Ison Pajan koko talotekniikka päivitettiin vastaamaan nykyaikaisia toimistotiloja ja lähes kaikki tilapinnat uusittiin. Osa tiloista kuten auditorio ja henkilöstöravintola jäävät Ylen ja VR:n yhteiskäyttöön.

”Ison Pajan korjausrakennushanke toteuttiin yhteistoimintamallilla, jossa kaikki hankkeessa mukana olevat osapuolet ovat sitoutuneet yhteisiin tavoitteisiin ja pelisääntöihin. Projektinjohtourakan tavoitebudjetti määritettiin yhdessä Ylen eläkesäätiön kanssa hankekehitysvaiheessa. Sekä Ylen eläkesäätiö että tiloihin muuttava VR Group ovat olleet aktiivisesti mukana hankkeen eri suunnitteluvaiheissa. Yhdessä toimimalla pystymme myös vastaamaan paremmin tilalle asetettuihin tavoitteisiin”, sanoo Firan Verstas-päällikkö Matti Partanen.

Tilat vastaamaan käyttäjien tarpeita

Hankekehitys aloitettiin Isossa Pajassa kesällä 2016 juhannuksen aikoihin. Saman vuoden elokuussa  hanketta ruvettiin työstämään yhdessä suunnittelijoiden ja tilojen käyttäjien kanssa Firan Verstas-mallilla. Toimintamallissa saman pöydän äärelle istuvat kaikki projektiin liittyvät osapuolet käyttäjistä suunnittelijoihin saakka. Näin lopputuloksesta saadaan paras mahdollinen, käyttäjiään palveleva kokonaisuus.

Modernisointi alkaa

Syyskuussa 2016 oli aika perehtyä fyysisesti Iso Pajan tiloihin, ja suunnitella tarkasti hankkeen seuraavat askeleet. Urakkasopimus allekirjoitettiin joulukuussa. Vuoden vaihduttua alueelle toimitettiin työmaaparakit. Hanke alkoi neljännen kerroksen purkutehtävillä. Samanaikaisesti Ylen väki alkoi siirtymään osa-alueittain viereisen rakennuksen tiloihin.

Koska Ylen tiloissa taltioidaan sekä kuvaa että ääntä, tuli hetkiä jolloin työmaan toiminnot eivät saaneet aiheuttaa äänihaittoja. Tällöin pysyttiin visusti hiljaa, kunnioittaen ammattilaisten työtä. Projektin alkumetreistä lähtien viestintään kiinnitettiin erityistä huomiota. Työmaan viikoittaiset tiedotteet pitävät projektiin kuuluvat osapuolet kärryillä siitä, mitä työmaalla kulloinkin tapahtuu.

Toukokuusta 2017 eteenpäin Isolla Pajalla oli täysi tohina päällä, huhtikuun puolella viimeisetkin yleläiset olivat poistuneet modernisoitavista tiloista. Tammikuussa 2018 VR:n ensimmäisen tilojen vastaanottotarkastus tehtiin, vaikka deadline oli vasta huhtikuussa. Ennen toukokuun vaihdetta 2018 modernisointu Iso Paja luovutettiin tilaajalle.

Vuokralaisten ja tilaajan toiveet huomioitiin

”Meille oli tärkeää, että tämä 90-luvun talo modernisoidaan. Kiinteistö oli täynnä pääosin pieniä huoneita, ja me halusimme avaraa monitoimitilaa. Sen vuoksi käytännössä kaikki väliseinät purettiin. Fira kuunteli hyvin toiveitamme ja jopa muutostoiveita. Siinä mielessä tämä oli harvinainen ja joustava rakennusprojekti”, toteaa VR:n hankepäällikkö Jari Jääskeläinen.

Koin yhteistyön hyvin positiivisena

Kari Jääskeläinen, hankepäällikkö, VR

Kestävä kehitys edellä

90-luvulla valmistunut rakennus kaipasi päivitystä ja modernisointia niin sisustukseltaan kuin tekniikaltaan. Tiloista on tehty käyttäjiensä tarpeiden mukaisia, avoimia ja tähän päivään sopivia. Valtavassa projektissa on muun muassa parannettu rakennuksen ilmastointia ja lisätty kokonaan uudet rappuset kerroksien välille. Koko talon korkuisen Atrium-salin muovikatto on myös vaihdettu lasiseen katon tukirakenteita samalla vahvistaen.

Kestävä kehitys on kohteessa oleellisesti läsnä. Puutavaraa myöden vaatimukset toimittajien suhteen ovat olleet tarkat. Maalien valintaan, jätteiden lajitteluun ja muun muassa ääni- sekä meluasteet ovat pidetty ennalta määrättyjen rajoitteiden mukaisina.

Hanke oli BREEAM RFO -saneerauskohde.

Englantilaisen sertifikaatin tarkoituksena on luoda parempia elinympäristöjä niin asukkaille kuin toimitilojen käyttäjille. Tilojen saneeraus- ja rakentamisvaiheessa on otettava huomioon vastuullisuus niin ympäristön, vuorovaikutuksen kuin taloudellisen puolien osalta. Lopputulemana edistyneemmät tilat käyttäjilleen, luontoa kunnioittavat toimintatavat sekä valinnat, jotka tukevat rakennuksen elinkaarta rakentamisen jälkeenkin. Sertifikaatti edellyttää tarkkaa projektihallintaa, raportointia sekä avointa toimintatapaa.

Vuorovaikutteisilla Verstas ja Big Room toimintamalleilla on ratkottu oikeasti asioita, ei vain kokousteta, ja tietenkin ollaan kohteessa, ei konttorilla. Yhteistyö on sujunut loistavasti  tähän asti ja pidetään huoli, että jatkossakin tapahtuu näin.

Tila

1 Suunnitteilla
2 Rakenteilla
3 Valmis

Ota yhteyttä

Mika Lindvall

Johtaja | Modernisointi

+358405328210 mika.lindvall@fira.fi