Blogi

3. lokakuuta 2022

Ripeä ja realistinen asiakkaan liiketoiminnan vauhdittaja

Kaiken lähtökohtana pitää olla halu ratkaista asiakkaan käyttötarve mahdollisimman optimoidulla tavalla.

Rakennusalan palveluyhtiö Firalla on kunnianhimoinen tavoite. Yritys ei halua olla vain urakoitsija, vaan asiakkaan liiketoiminnan vauhdittaja. Toimitilahankkeissa hyödyt asiakkaalle syntyvät Firan ratkaisukehityksen avulla. Se on tilaajan liiketoiminnan tavoitteista kumpuava lähestymistapa hankkeeseen, kattaen koko elinkaaren aina idean alkumetreiltä kiinteistön käyttöön asti. 

Firan toimitilarakentamisen vetäjä Henri Mämmi tarttuu kahvikuppiin ja alkaa aivan ensiksi kertoa, mikä nykyisessä rakentamisen mallissa mättää: 

“Alan perinteinen toimintatapa on, että arkkitehti visioi ja piirtää oman luomuksensa, jota rakennusinsinöörit yrittävät ratkaista käytännössä toteutettavaan muotoon. Piirustuksia viilataan useita kertoja asiantuntijoiden voimin, mikä vie resursseja ja aikaa. Asiakkaalle tämä tietysti maksaa aikaa ja rahaa”.  

Sen sijaan koko ryhmän tulisi Henri Mämmin mukaan yhdessä miettiä, miten kiinteistö tukee asiakkaan liiketoimintatavoitteita parhaiten ja realistisin kustannuksin. Kun tilaajan tarpeet ovat alusta saakka suunnittelun keskiössä, on asiakkaan liiketoiminnalle luotu optimaalinen ratkaisu. 

Ensisijainen päämäärä on, että asiakas saa liiketoimintaansa parhaalla mahdollisella tavalla palvelevat tilat.

Kolme kulmakiveä: toiminnallisuus, toteutettavuus ja taloudellisuus

Henri Mämmin mielestä kaiken lähtökohtana pitää olla halu ratkaista asiakkaan käyttötarve mahdollisimman optimoidulla tavalla. Mitä optimointi käytännössä tarkoittaa ja millaista osaamista rakennusyritys voi tähän tuoda? 

“Firalla on aina ollut vahva pyrkimys tehdä asioita fiksummin. Olemme kehittäneet toimintaamme ja pystymme tekemään hankekehitysvaiheen luonnossuunnittelun kaksi tai jopa kolme kertaa tavanomaista nopeammin ja merkittävästi edullisemmin. Viime aikoina toteutetuissa julkisissa pysäköintilaitoshankkeissa olemme saavuttaneet jopa yli 20 prosentin kustannussäästöt rakentamisessa ratkaisukehityksemme avulla”.  

Firan ratkaisukehitys perustuu asiakkaan liiketoimintatarpeen ratkaisemiseen. Tavanomaiseen hankkeen kehittämiseen verrattuna Fira tuo tilaajan käyttöön myös kustannus- ja toteutettavuustiedot. Keskeisimpiä optimoitavia osa-alueita ovat maanrakennus sekä runko- ja talotekniikka kuten lämmitys- ja jäähdytysratkaisut. 

Pystymme tekemään hankekehitysvaiheen luonnossuunnittelun kaksi tai jopa kolme kertaa tavanomaista nopeammin, ja merkittävästi edullisemmin

Molemminpuolinen hyvä yhteistyö ja ymmärryksen kasvattaminen puolin ja toisin ovat onnistuneen rakennushankkeen taustalla. Se vaatii asiakkaan liiketoiminnan prosessien ja tarpeiden tuntemista. Henri Mämmin mukaan ideaali tilanne on, kun osapuolilla on yhteiset tavoitteet ja päämäärät sekä yhteistä taloudellista insentiiviä.  

“Parhaimpiin tuloksiin päästään, kun alussa pystytään asettamaan hankkeelle yhteiset taloudelliset tavoitteet. Tulevaisuudessa myös energiatehokkuus- ja CO2-tavoitteiden merkitys kasvaa voimakkaasti, Henri summaa. 

Viime aikoina toteutetuissa julkisissa pysäköintilaitoshankkeissa on saavutettu jopa yli 20 prosentin kustannussäästö Firan ratkaisukehityksen avulla

Artikkeli on julkaistu alunperin Rakentaminen & infrastruktuuri -teemaliitteessä Talouselämän yhteydessä 30.9.2022.

Jaa artikkeli

Ota yhteyttä

Henri Mämmi

Henri Mämmi

Johtaja | Toimitilarakentaminen

+358 50 346 9076 henri.mammi@fira.fi