Blogi

9. tammikuuta 2024

Apua kiinteistön hankintaan – miten olemme asiakkaiden apuna jo ennen hankekehitystä?

Firan modernisointihankkeissa olemme usein projektissa mukana jo ennen kuin kiinteistösijoittaja on edes ehtinyt ostamaan kiinteistön.

Firan modernisointi vastaa vaativista kiinteistöjen korjaus- ja muutoshankkeista.  Viime vuosina olemme peruskorjanneet muun muassa Aalto-yliopiston Töölön kampuksen ja The Hotel Marian, jossa käynnissä oleva toinen vaihe sisältää kahden viimeisimmän rakennuksen sisäpuolisten töiden luovutuksen keväällä 2024. Näkyvien hankkeiden lisäksi olemme kuitenkin mukana monessa projektissa jo ennen kuin kiinteistösijoittaja on edes ehtinyt ostamaan kiinteistön.

Moderni+-palvelu kiinteistösijoittajan apuna

Firan Moderni+-palveluun kuuluu neljä osa-aluetta: Kiinteistön hankinta, hankekehitys, toteutus ja käyttö. Olemme asiakkaittemme apuna hinnoittelussa, aikataulussa, teknisissä määrittelyissä, rakennuksen käytön skenaarioiden tutkimisessa ostoprosessista käyttöön asti ja joskus myös EXIT-prosessissa. Tässä artikkelissa avaamme palveluitamme ennen kiinteistön hankintaa.

Mitä kiinteistön ostajan pitää tietää?

Kiinteistöjen ostoprosessi saattaa olla hyvinkin suoraviivainen. Myyjätaho pyytää tarjouksia ja liitteenä on nippu hyvinkin erilaisia dokumentteja myyjästä ja rakennuksesta riippuen. Yleensä myyjä on teettänyt kiinteistöstä kuntokartoituksen, josta selviää tekninen kunto ja arvio korjausvelasta. Pahimmillaan tarjouksen jättämiseen annetaan kaksi viikkoa aikaa.

Kiinteistöjen hankintavaiheessa Moderni+-palvelu auttaa kiinteistön ostajaa monella tavalla. Suurin ja tärkein kysymys yleensä on, mitä kiinteistöstä kannattaa maksaa? Sen lisäksi voimme auttaa tarjoajaa monella muullakin tavalla.

Varsinaisen peruskorjauksen lisäksi ostajalla on usein tarve muuttaa kiinteistön käyttötarkoitusta joko kokonaan tai osittain. Tällöin tarjouksen tueksi tarvitaan myös arvioita käyttötarkoituksen muutoksen kustannuksista. Pystymme tuottamaan nopealla aikajänteellä skenaarioita muutoksista sekä arvioimaan niiden kustannuksia ostoprosessin ja liiketoimintasuunnitelman tueksi.

Kyseessä on kevyimmillään hyvin matalan kynnyksen palvelusta. Tutkimme dokumentit, vierailemme kiinteistössä ja annamme tarkkuustasoltaan vaadittavat laskelmat kiinteistön korjaus- ja muutostöistä. Mitä tarkempia laskelmia vaaditaan, sitä kauemmin prosessissa tietysti kuluu. Nopeimmillaan pystymme tuottamaan laskelmat muutamassa päivässä.

Case: Kiinteistö keskustassa

Muutama vuosi sitten asiakas lähestyi Firaa tarjouksen jättövaiheen aikana. Tutkimme myyntimateriaalin ja erityisesti teknisen aineiston. Tämän jälkeen kävimme ostajankandidaatin kanssa läpi tarpeet ja toiveet liittyen tarjouksen kohteena olevalle kiinteistölle.

Pystyimme nopeasti tekemään kaksi korjausskenaariota, joissa käyttötarkoitus oli sama, mutta sisältö erilainen. Lisäksi näille kummallekin skenaariolle laadittiin kustannusarvio ja aikataulu. Asiakkaamme teki kohteesta tarjouksen ja sai yksinoikeuden sen tarkempaan tutkimiseen.

Fira oli DD-vaiheessa aktiivisesti mukana teknisen kunnon tarkemmassa arvioinnissa, kustannusarvion tarkentamisessa ja valitun skenaarion jatkojalostamisessa. Lisäksi kohteen suunnitteluratkaisua on kehitetty yhdessä asiakkaan kanssa ja tavoite on, että kohteen korjaustyöt alkavat vuoden 2024 aikana.

Kyseessä on hyvä esimerkki, miten olemme luoneet asiakkaalle arvoa jo ennen kiinteistön hankintaa. Hyvillä pohjatiedoilla tehdyn hankinnan jälkeen myös hankekehitys on helpompaa ja ketterämpää.

Kysy lisää Moderni+-palvelusta

Juhani Tölli

Hankekehityspäällikkö | Modernisointi

+358 44 320 4208 juhani.tolli@fira.fi

Jaa artikkeli