Uutinen

18. huhtikuuta 2024

Fira Talk & Walk käynnisti kiinteistö- ja rakennusalan äärimmäisen muutoksen

Firan ensimmäinen Talk & Walk -tilaisuus järjestettiin torstaina 11.4 Helsingissä, juuri remontoidussa Biorexissä. Paikan päällä nähtiin noin 200 vierasta ja virtuaalitapahtumaa seurasi useampi sata katsojaa. Yhdessä saimme paljon aikaiseksi.

Tilaisuus toimi Firan keskustelunavauksena kiinteistö- ja rakennusalan äärimmäiselle muutokselle. Viimeisen vuoden aikana on puhuttu paljon rakennusalan kriisistä, mutta ei ratkaisuista. Alan tuottavuus ei ole kasvanut 50 vuoteen ja siihen on tultava muutos. Firan toimitusjohtaja Jari Koivu kysyi avauspuheenvuorossa yleisöltä, kenellä on tästä vastuu.

Onko rakennusala parempi kuolleena?

Mukava iltapäivä alkoi Sipe Santapukin haastattelulla. Kaikki eivät varmasti tiedä, että Sipe toimii myös kiinteistösijoittajana. Yhtyeen menestys lähti liikkeelle kympin sinkuista, joilla muutettiin koko toimialaa. 30 vuotta myöhemmin Apulanta soitti Olympiastadionilla. Se vaati kovaa työtä, mutta ennen kaikkea myös visiota. Rakennusalaa ja luovaa alaa yhdistää, että kaikki tehdään kaksi kertaa: ensin nähdään ja sitten tehdään.

Sipe Santapukki kertomassa kokemuksistaan kiinteistösijoittajana

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Emilia Kullas pohjusti Suomen talousnäkymiä ja tuottavuutta, jonka jälkeen Nordnetin osakestrategi Jukka Oksanharju hiljensi yleisön kysymällä suoraan: miksi rakennusala on parempi kuolleena? Sijoittajan näkökulmasta monen rakennusalan yrityksen kannattaisi lopettaa toiminta ja myydä työkalut. Onneksi Kullas oli toiveikkaampi alan tulevaisuudesta  toteamalla, että joku kyllä keksii äärimmäisen muutoksen.

Jukka Oksaharju ja Emilia Kullas

Tuottavuus lähtee suunnittelupöydältä

Firalaisista lavalla oli puhumassa ilmiörakentaja Tero Vanhanen, suunnittelupäällikkö Harri Isoherranen, projektipäällikkö Sari Paukku sekä asuntorakentamisen johtaja Topi Laine. Siinä missä Teron lennokas esitelmä luovuudesta ja vakioinnista sai yleisön nauramaan, niin Harrin faktoihin perustuvat laskeman pysäköintilaitosten hinnoista taas ilmeet vakaviksi ja kamerat esille – ja syystäkin. Helsingin rakennuttama parkkitalo kun maksaa 50 % Espoon rakennuttamaa enemmän.

Mervi Leikas, Harri Isoherranen ja Tero Vanhanen

Sari Paukun ja Topi Laineen keskustelussa käytiin läpi teollisen rakentamisen mallia ja hyötyjä. Jos Jukka Oksaharju alleviivasi, miten rakennushankkeiden on yksinkertaisesti nopeuduttava, niin keskustelussa kävi ilmi, miten Fira on kehittänyt läpivirtaustaan teollisen rakentamisen keinoin. Samaan aikaan asiakastyytyväisyys on kasvanut loistaviin lukemiin ja esimerkiksi työturvallisuus parantunut huipputuloksiin. Ja nopeammin ei tarkoita huonommin, sillä lähtökohtana on nollavirheluovutukset.

Sari Paukku ja Topi Laine keskustelivat teollisen rakentamisen hyödyistä

Kulttuurin keinokirja ja Menesty rakennushakkeessasi -opas

Fira julkaisi tilaisuudessa myös kaksi kirjasta. Rakentamisen kulttuurin keinokirja kertoo miten voisimme kehittää koko toimialamme kulttuuria – koko arvoketjun matkalta.

Menesty rakennushankkeessasi -opas taas paneutuu rakentamisen tuottavuuden ja asiakasarvon ympärille jakaen konkreettisia keinoja kannattavuuden kohentamiseen, kulttuurin muutokseen, hyvään suunnitteluun, järkevään hankintaan, rakentamisen laadun ja asiakaskokemuksen nostoon sekä liiketoimintamalleihin, jotka mahdollistavat osapuolille uudenlaista ansaintaa. Molemmat oppaat ovat ladattavissa Firan kotisivuilta.

Piru asuu yksityiskohdissa

Ohjelma huipentui, kun lavalla kuultiin Suomen suosituin talouspodcast livenä. M&AX:n Matti Apunen ja Mika Maliranta vetivät hyvin yhteen päivän teemat sekä avasivat tuottavuutta markkinatalouden näkökulmasta. Jakso on kuunneltavissa yleisimmissä audiopalveluissa. Kannattaa kuunnella, sillä samalla selviää mitä otsikon lause tarkoittaa rakennusalalla.

Mika Maliranta ja Matti Apunen niputtamassa tilaisuuden antia yhteen M&AX podcastiaan varten.

Tuottavuuden kääntö vaatii systemaattisen muutoksen, se onnistuu ihan tavallisin keinoin.

Jari Koivu, Toimitusjohtaja, Fira

Lopuksi nähtiin yleisön vastaus siihen, kenellä on vastuu alan tuottavuudesta kasvusta. Tulos oli yksiselitteinen. Vastuu on meillä kaikilla. Jari Koivun kiteytti päivän annin hyvin yhteen lauseeseen: “Tuottavuuden kääntö vaatii systemaattisen muutoksen, se onnistuu ihan tavallisin keinoin.“

Palaute tapahtumasta

4,62/5

Kokonaisarvosana | Livetilaisuus

4,45/5

Kokonaisarvosana | Virtuaalitapahtuma

4,59/5

Ohjelma ja esitykset

TALK & WALK TAPAHTUMATALLENTEET

Katso tapahtuman esitykset ja tallenteet

Tarjoamme kaikille mahdollisuuden katsoa tapahtuman esitykset, haastattelut ja keskustelut.

Jaa artikkeli

Haluatko keskustella lisää arvoa tuottavammasta rakentamista?

Lauri Kaunisvirta

Johtaja | Asiakkuudet ja myynti

+358 44 564 4872 lauri.kaunisvirta@fira.fi