Kiinteistö- ja rakennusalan äärimmäinen muutos, ihan tavallisin keinoin

Virtuaalitapahtuma 11.4.2024
Suora lähetys Bio Rex Lasipalatsista
14.00 – 17.20

 

Info

Fira Talk & Walk -tilaisuudessa selviää, miksi tarvitsemme kiinteistö- ja rakennusalan äärimmäisen muutoksen ja esimerkkejä siitä, miten muutos voidaan saavuttaa ja mitä se mahdollistaa. Kiinteistö- ja rakennusalan tulevaisuus on valoisa.

Katso esitykset, haastattelut ja keskustelut suorana, missä ikinä oletkin. Ilmoittautuneena saat myös tallenteet tapahtumasta. Tule mukaan Fira Talk & Walkin -matkaan, jossa visiot kohtaavat käytännön. Nähdään verkossa 11.4.2024!

”Mihin meillä kaikilla on varaa? Mihin ei pitäisi olla varaa? Rakennusalan tuottavuus ei ole noussut viimeiseen 50 vuoteen käytännössä lainkaan. Samalla useat muut toimialat ovat ottaneet valtavia kehitysloikkia kulttuurissa ja tuottavuudessa. Arvoketjut ja liiketoimintamallit muuttamalla sekä roolit uudelleen ajattelemalla on saavutettavissa merkittävää laadun ja talouden parantumista. Tämä on kaikkien etu kiinteistönomistajista aina jokaiseen ihmiseen asti. Tästä on todisteita.

Perinteiset arvoketjut ja tavat toimia eivät ole tuottaneet haluttua laatua tai taloudellista menestystä. Olemme myös itse tehneet, ja ajoittain teemme edelleen, näitä virheitä. Voi sanoa, että käytämme 50% siitä potentiaalista, joka on yhdessä saavutettavissa. On selkeää näyttöä siitä, että fiksummat liiketoimintamallit sekä tuotantotalouden periaatteet luovat merkittävää arvoa kaikille hankkeiden osapuolille ja myös yhteiskunnalle. Esimerkiksi 20 – 30% edullisempia pysäköintilaitoksia tai 10% edullisempia asuntoja. Yksityisissä hankkeissa tämä tarkoittaa korkeampaa kannattavuutta tai alhaisempia asuntojen hintoja ja julkisissa hankinnoissa esimerkiksi lisää luokanopettajia tai terveydenhuollon ammattilaisia. Yksin emme saa riittävästi aikaan. Tarvitaan yhteinen, äärimmäinen kulttuurillinen muutos. Keinot on olemassa”

Jari Koivu, Toimitusjohtaja, Fira

Ohjelma

13.45 Linjat avautuvat
14.00 Tervetuloa
14.10 Kiinteistöala ja kympin sinkut? – Sipe Santapukki 
14.40 Tuottavuudesta on hyötyä kaikille – Emilia Kullas ja Jukka Oksaharju

Tauko
livetilaisuudessa (tauon aikana videodemo: ”Viidessä minuutissa visio tontille kuin tontille”)

15.35
Tuottavuus lähtee suunnittelupöydältä – Tero Vanhanen & Harri Isoherranen 
16.00 Teollisella rakentamisella kulut alas ja laatu ylös – Topi Laine & Sari Paukku 
16.25 Julkistus – Rakentamisen kulttuurin keinokirja ja Menesty rakennushankkeessasi -opas 
16.35 Kaikkien aika on kaikkien rahaa. Suomen suosituin talouspodcast livenä – M&AX Matti Apunen ja Mika Maliranta 

Tilaisuus päättyy 17.20.

Tapahtuman juontaa Firan henkilöstö- ja viestintäjohtaja Mervi Leikas.

Paikka:
Virtuaalitapahtuma – Linkki toimitetaan kaikille ilmoittautuneille

Esiintyjät

Sipe Santapukki, rumpali ja toimitusjohtaja, vanhojen rakennusten pelastajasijoittaja, joka ei koskaan myy.

Sipe Santapukki

Mika Maliranta on taloustutkimuslaitos Laboren johtaja sekä taloustieteen professori Jyväskylän yliopistossa. Hänen tutkimuksensa on keskittynyt tuottavuuskasvuun ja työmarkkinoiden toimintaan. Hän toimii myös mm. lainsäädännön arviointineuvoston varapuheenjohtajana ja tuottavuuslautakunnan jäsenenä.


Matti Apunen on Tampereen yliopiston työelämäprofessori ja Yleisradion hallituksen puheenjohtaja. Hän on toiminut aiemmin Aamulehden vastaavana päätoimittajana ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n johtajana. Hänen uusin kirjansa ”Sinistä terästä” käsittelee suomalaisten metalliyritysten tulevaisuutta.

Maliranta ja Apunen ovat mediassa usein nähtyjä talouden ja politiikan kommentaattoreita. He ovat tehneet vuodesta 2017 lähtien suosittua talouspoliittista podcastia, joka ilmestyy nykyisin nimellä M&A.

Emilia Kullas puolustaa markkinataloutta Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtajana. Aiemmin hän vaikutti Talouselämä-lehden päätoimittajana. Kullas on kirjoittanut kolme kirjaa sijoittamisesta.


Jukka Oksaharju toimii osakestrategina Nordnetissä. Hän on yksi Suomen menestyneimmistä sijoituskirjailijoista ja seuratuimmista talousbloggaajista. Taloustoimittajat tietävät, että kun tarvitaan perusteltua näkemystä ja vetävää otsikkoa pörssin tapahtumista, soitetaan Oksaharjulle. Aiemmin Jukka on työskennellyt meklarina Nordnetissä ja sitä edeltäneessä eQ Pankissa.

Arkkitehti SAFA, KJs Tero Vanhanen liittyi syyskuussa 2016 Firan yhteisöön ilmiörakentajaksi. Tero on valovoimainen visionääri, joka hauskalla tavalla tuulettaa niin kaavoitus-, ympäristö-, asumis-, työympäristö- kuin vaikka liikenneasioitakin. Teron luovuudesta ja systeemiälykkyydestä tarinointi on intohimoista ja ennen kaikkea esteettistä ilotulista isoillakin kankailla. Hänen laaja johtotason työkokemus yhdistettynä reformihakuiseen renessanssi-mieleen sytyttää kuulijatkin pyrkimään hivenen parempaan maailmaan.


Harri Isoherranen toimii Firalla suunnittelupäällikkönä. Harri on koulutukseltaan Tekniikan Lisensiaatti. Hänellä on liki kolmenkymmenen vuoden kokemus vaativien betonirakenteiden suunnittelusta. Harri aloitti Firalla 2010, jolloin ideoitiin ja perustettiin Firan ratkaisukehitystiimi. Ratkaisukehitystiimi tekee kaikkiin Firan kehittämiin kohteisiin kustannustietomallin. Firan kehittämän kustannustietomallin avulla pystytään tarkasti hallitsemaan hankkeiden kustannuksia, aikataulua ja ympäristötehokkuutta. 

Topi Laine on Rakennustekniikan diplomi-insinööri ja Firan asuntorakentamisen liiketoiminnan johtaja. Hänellä on monipuolinen kokemus rakennusalalta, työskenneltyään eri tehtävissä Firan palveluksessa vuodesta 2009 lähtien. Topi korostaa tuottavuuden parantamisen tärkeyttä koko rakennusalalla. Hän on ollut avainhenkilö Firan kehitysprojekteissa, joissa on pyritty lyhentämään läpimenoaikoja ja vähentämään virheitä rakennusprosesseissa. Yhtiön tavoitteena on lyhentää asuntotuotannon läpimenoaikoja keskimäärin viisi prosenttia vuosittain, ja tässä Laineen johdolla on onnistuttu.


Sari Paukku toimii projektipäällikkönä Firalla. Sari on rakennusalan moniosaaja jolle on kertynyt 15 vuoden aikana kokemusta monista eri tehtävistä rakentamisen parissa. Uransa aikana Saria on vienyt eteenpäin tavoite paremmasta yhteistyöstä rakennusprojektin eri osapuolien välillä sekä paremmasta rakentamisen laadusta. Sarin teesien mukaan avoin tiedon jakaminen ja hyödyntäminen on tärkeää, mutta ihmiset ja yhteistyö vielä tärkeämpää tavoitteiden saavuttamiseksi.

Ilmoittaudu mukaan ilmaiseen virtuaalitapahtumaan

Täytä oheinen lomake

Ilmoittautuminen on päättynyt

Fira Talk & Walk | Bio Rex 11.4.2024

Bio Rex